Alweer hommeles tussen NMBS-baas Sophie Dutordoir en de regering

Het lijkt wel een patroon te worden: een uitgestoken middenvinger van de grote baas van het spoor, Sophie Dutordoir, naar ‘haar’ minister, de brave borst van Ecolo, Georges Gilkinet.

Na het Overlegcomité moest die minister ook maar vaststellen dat de topministers beslist hadden dat een ritje naar de zee enkel nog mag op een plekje aan het raam. Een erg controversiële beslissing, waarop al meermaals kritiek kwam. En waar van Gilkinet niet naliet te onderstrepen ‘dat hij ook maar het Overlegcomité volgde’.

Maar nu wordt die minister van Mobiliteit Gilkinet nog eens extra koud gepakt. Want Dutordoir laat in een harde brief aan de regering – die ondertussen gelekt is – weten dat ze de maatregel niet wil uitvoeren. Ze dreigt ermee doodleuk het treinverkeer naar de Kust stop te zetten als de regering echt van plan is haar personeel die maatregel te laten doorvoeren.

Dit kan leiden tot lange wachtrijen in de stations en spanningen op de treinen om de maatregel te laten handhaven.

De maatregel wordt normaal vanaf zaterdag van kracht. Die komt er na grote druk door de kustburgemeesters en de West-Vlaamse gouverneur, die blijkbaar systematisch erg bezorgd zijn over burgers die naar de zee zouden komen. Daarbij wordt uiteraard een essentieel recht om zich te verplaatsen weer verder ingeperkt, zeker voor de minder begoede mensen die geen wagen hebben.

Gilkinet zelf zat vanmorgen op de radio bij Bel RTL. En daar bond hij alvast niet in: ‘Dit is moeilijk voor iedereen, maar het moet uitgevoerd worden. De maatregelen gaan in vanaf zaterdag en het is aan de NMBS om dat te operationaliseren. Daarna zullen we de maatregelen evalueren.’

Het is maar de vraag of de regering deze nieuwe krachtmeting met Dutordoir kan winnen: de perceptie over de raampjes-maatregel zit in elk geval tegen. Ze werd al uitvoerig op de korrel genomen door de oppositie, met een heel felle Raoul Hedebouw (PVDA) vorige week in de Kamer. Die wees erop dat er bij De Lijn of de MIVB geen sprake is van dergelijke maatregelen en dat die ook met volgepakte bussen of metro’s rijden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20