Alweer een nieuwe casting voor expertenpanel Celeval

Celeval, het belangrijkste adviesorgaan voor het beheer van de coronacrisis in ons land, krijgt nog maar eens een nieuwe samenstelling. Dat zegt coronacommissaris Pedro Facon in de krant De Morgen.

Het zou al de derde keer zijn dat het voornaamste adviesorgaan een nieuwe casting krijgt. Eerst was er de expertengroep GEES (de Groep van Experts belast met de Exitstrategie) onder leiding van infectiologe Erika Vlieghe. Daarna verschoof de macht richting Celeval, die de plannen op de lange termijn moest uittekenen en een ‘nieuw normaal’ zou uitwerken.

Die vernieuwing kwam er nadat zowat alle experts aan de alarmbel trokken. Er was tijdens de zomer onder de bevolking geen animo meer om zich aan de regels te houden, waardoor meer facetten van de samenleving een vertegenwoordiger konden aanduiden. Onder meer professor klinische psychologie Ariane Bazan, Vinciane Morel van de evenementensector en gezondheidseconoom Lieven Annemans kregen een zitje.

Beleidsfalen

Zeker de komst van die laatste bleek problematisch. Mogelijk staat zijn positie nu ter discussie.

Annemans ondertekende in september twee open brieven die de maatregelen compleet ondergroeven en leverde felle kritiek op de virologen en epidemiologen. ‘De blijvende discussie over de opdracht en samenstelling van Celeval zorgt ervoor dat die vandaag niet optimaal kan werken’, stelt coronacommissaris en Celeval-lid Pedro Facon. In de zakenkrant De Tijd noemt hij de ontspoorde situatie van vandaag zelfs ‘een stukje beleidsfalen’.

‘Mijn team heeft een duidelijke opdracht gekregen om te kijken hoe we de samenwerking daartussen kunnen verbeteren’, stelt Facon over de vele overlegorganen. ‘Wat is Celeval, wat moet een RAG (Risk Assessment Group) doen, hoe moet de RMG (Risk Management Group) functioneren: daar bestaat regelgeving over, maar vaak is die niet juist toegepast. Bij een aantal taskforces zullen we de opdracht dus moeten verduidelijken, of de samenstelling updaten.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20