Blockchainbedrijven boren nieuwe geldbron aan en die heet Google

Blockchainbedrijven boren nieuwe geldbron aan en die heet Google
Bedrijven investeren steeds meer in blockchain. ( Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images)

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft in de periode van september 2021 tot juni 2022 zo’n 1,5 miljard dollar in de blockchainindustrie geïnvesteerd. Dat blijkt uit een onderzoek dat door analyseplatform Blockdata werd gepubliceerd. 

Dat maakt van de techgigant meteen de grootste investeerder in de sector van alle grote ondernemingen. Het geld werd geïnvesteerd in vier grote blockchainbedrijven: Fireblocks, een trust- en beveiligingsbedrijf voor digitale activa, Web3-gamingbedrijf Dapper Labs, Bitcointool Voltage en durfkapitaalbedrijf Digital Currency Group. 

Het verschil tegenover een jaar geleden kan niet groter zijn. Toen investeerde de techreus in maar liefst 17 verschillende blockchainondernemingen. Er werd toen echter in totaal maar 601 miljoen dollar in de bedrijven gestoken, slechts 40 procent van het huidige bedrag.

Blockchain komt op

Alphabet is niet het enige grote bedrijf dat steeds meer uitgeeft aan blockchaintechnologie. Ook BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, en bankreus Morgan Stanley hebben allebei meer dan een miljard dollar geïnvesteerd tijdens dezelfde periode.

De 40 grootste bedrijven samen hebben 6 miljard dollar in blockchaintechnologie gepompt. Dat is een verdriedubbeling tegenover de negen maanden daarvoor, toen slechts 1,9 miljard werd geïnvesteerd door de top 40. In heel het jaar 2020 werd er zelfs maar 506 miljoen dollar in blockchain gestoken.

NFT’s blijven populairst

Uit de data blijkt dat bedrijven die een vorm van NFT’s aanbieden tot nu toe de populairste zijn bij investeerders. Uit de 61 bedrijven die het meest gefinancierd werden, zouden 19, bijna een derde, een vorm van NFT-diensten aanbieden. 12 van die firma’s zouden marktplaatsen zijn waarop onder andere NFT’s verhandeld kunnen worden. NFT’s zijn digitale certificaten van echtheid, die vaak worden gebruikt om aan te tonen dat iemand de eigenaar van een virtueel object is.

Ook blockchain-as-a-service (BaaS) wint aan populariteit. Dat refereert aan cloudgebaseerde infrastructuur die wordt gebruikt om apps op de blockchain te bouwen en te exploiteren. BaaS functioneert vaak als een soort webhost, die de backend voor apps of platformen op blockchain uitvoert. Zeven bedrijven uit de top 61 bieden BaaS aan. 

Verder zijn er vijf bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van blockchain-infrastructuur, en vier die decentrale apps en smart contracts ontwikkelen. Ten slotte konden drie bedrijven die bewaarplatforms voor digitale activa maken monsterdeals binnenhalen, ter waarde van 350 tot 550 miljoen dollar per deal. 

Uit de data blijkt dat ook banken steeds meer richting blockchain kijken. Dat zou voornamelijk komen door een groeiende vraag bij klanten. De banken die het meest in de technologie investeren zijn onder andere de Singaporese United Overseas Bank, de Commonwealth Bank van Australië en de Amerikaanse bank BNY Mellon. 

(jvdh)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.