BlackRock lanceert Bitcoinfonds: “Koers kan verdubbelen”

‘s Werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock heeft een Bitcoinproduct gelanceerd. Kort daarna schoot de koers van de oudste cryptomunt in de wereld omhoog, naar bijna 25.000 dollar. Intussen zijn de gemoederen wat bedaard en schommelt de prijs op moment van schrijven rond de 24.400 dollar.

Het aanbod van BlackRock zou de vorm aannemen van een private spot Bitcointrust. Dat bevestigde de financiële reus in een verklaring. “De trust is beschikbaar voor institutionele klanten in de VS en streeft ernaar de prestaties van Bitcoin te volgen, verminderd met de kosten en verplichtingen van de trust”, zegt BlackRock. 

De vermogensbeheerder zou ondanks de berenmarkt nog altijd veel interesse zien van klanten die in cryptoactiva willen investeren. Ze zouden voornamelijk op Bitcoin willen inzetten. Om die reden biedt BlackRock voorlopig enkel ‘s werelds oudste cryptomunt aan. 

“Bitcoin is het oudste, grootste en meest liquide cryptoactivum. Afgezien van stablecoins (cryptomunten waarvan de prijs is gekoppeld aan een referentie-activum zoals de dollar, red.) heeft Bitcoin bijna 50 procent van de marktkapitalisatie van de sector in handen”, klinkt het in de verklaring.

“Globale markt”

Dat BlackRock besloot om op Bitcoin in te zetten, is opvallend. Vijf jaar geleden beweerde CEO Larry Fink nog dat de cryptomunt “een index voor witwassen” is. Vanaf 2020 begon hij echter van gedachten te veranderen, toen hij erkende dat Bitcoin het potentieel had om een “globale markt” te worden. Begin 2022 bleek dan uiteindelijk dat BlackRock effectief van plan was om cryptoactiva aan te bieden.

Dat de firma dat nu doet, is goed nieuws voor Bitcoinbelievers. Doordat de grootste vermogensbeheerder in de wereld immers crypto lijkt te omarmen, opent het verder de deur naar institutionele aanvaarding. Volgens Cathie Wood, CEO van het befaamde investeringsbedrijf ARK Invest, kan de beslissing van BlackRock immers leiden tot meer vertrouwen in Bitcoin onder institutionele beleggers, die tot nu toe nog vaak wantrouwig tegenover cryptomunten staan.

Wood gelooft zelfs dat de prijs van het digitale activum op termijn kan verdubbelen door BlackRocks intrede. De firma beheert immers zo’n 10 biljoen dollar aan activa. Als zelfs maar een klein percentage daarvan naar Bitcoin wordt gesluisd, gaat dat “relatief kleine” activum daar behoorlijk door beïnvloed worden.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20