Alibaba gaat voor tweede beursnotering in Hongkong

Alibaba krijgt een tweede notering op de beurs van Hongkong. De Chinese internetreus hoopt omgerekend 15 miljard dollar op te halen. Dat meldt The Financial Times, op basis van de South China Morning Post. Dat is een krant die eigendom is van Alibaba.

De Chinese groep denkt al langer na over een tweede notering. Alibaba hoopte in juni 20 miljard dollar op te halen, maar zag af van dat plan. Door de aanhoudende protesten in Hongkong zag CEO Daniel Zhang zich genoodzaakt om de plannen even in de koelkast te plaatsen.

De verwachting is nu dat de uitgifteprijs van de aandelen op 20 november bekend gemaakt wordt, waarna de handel op 25 november kan aanvatten. De tweede notering kan een boost betekenen voor Hongkong, dat lijdt onder de politieke onrust. Eind oktober raakte bekend dat de voormalige Britse kolonie in recessie zat. Dat was voor het eerst in tien jaar.

Topdag op Singles Day

Met Alibaba zelf gaat het ondertussen voor de wind. Afgelopen maandag – op Singles Day – heeft de internetreus zijn verkooprecord gebroken. Waar Alibaba er vorig jaar in slaagde om 31 miljard dollar aan goederen te verkopen, is dat bedrag dit jaar opgelopen tot 38 miljard dollar. Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua ontving Alibaba 544.000 bestellingen per seconde.

Het is nog onduidelijk waarvoor Alibaba het extra geld van de kapitaalronde precies wil aanwenden. Wel wil de Chinese groep steeds harder de concurrentie aangaan met rivalen op zijn thuismarkt. Ook de cloudafdeling van Alibaba zal extra middelen krijgen, want experts noemen Alibaba Cloud nu al de gouden gans van de internetreus.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20