Zorgt de Chinese fintech voor een economische relance van het land?

Na enkele jaren de financieel-technische sector hard aan te pakken, verschuift de focus van de overheid weer naar economische groei.

Waarom is dit belangrijk?

In 2020 zette de Chinese overheid de aanval in op bedrijven uit de fintech die te groot werden. Het leidde tot een strijd om macht dat men de ‘Big Tech crackdown’ doopte. De regering sloeg de bedrijven om de oren met reguleringen en vereiste hervormingen. Nu ze het beoogde doel haalde, verschuift de focus weer naar economische groei – belangrijk voor de internationale handel.

In het nieuws: Vlak na het Chinees Nieuwjaarsfestival kondigde Chinees president Xi Jinping aan dat hij technische knelpunten wilde wegwerken om een krachtige, lange termijnontwikkeling van innovatie te waarborgen.

  • De president wil zo de zelfredzaamheid van China versnellen en uit de internationale wurggreep raken van exportrestricties en blokkades. Dat meldt The Global Times. Daarmee doelt hij vooral op de chipoorlog met de Verenigde Staten en andere initiatieven van grote economieën om toeleveringsketens van strategische producten aan te passen zodat China er geen deel meer van uit maakt.
  • Meer innovatie en vooruitgang liggen centraal in Xi’s economisch beleid. Daarmee lijkt het erop dat het hardhandig optreden van de regering op de fintech officieel voorbij is. Dat zei Guo Shuqing, partijsecretaris voor de Centrale Bank van de Volksrepubliek China en voorzitter van China’s Reguleringscommissie voor Banken en Verzekeringen. “Vanaf nu promoten we een verdere ontwikkeling van de internetplatformen. We motiveren hen om sterk op te treden door de economische groei aan te voeren, meer jobs te creëren en globaal competitief te zijn.”
  • Na de financieel-technische sector op de strafbank te plaatsen, verschuift de focus dus nu weer naar economische groei. De techgiganten zullen daarin een sleutelrol moeten spelen. Dat de Chinese economie in 2022 slechts met 3 procent groeide, het tweede laagste cijfer in vijftig jaar, kan daar ook iets mee te maken hebben.
  • President Xi riep de voorbije jaren ook al op om elke minuut te benutten om hardnekkige knelpunten op te lossen die vooruitgang tegenhielden. Dit resulteerde in enkele doorbraken bij diverse kerntechnologieën waarvan de Verenigde Staten liever niet ziet dat China deze in handen heeft.

Techbedrijven aan de leiband?

Wat voorafging: Guo’s bemerkingen kwamen er net op dezelfde dag dat ondernemer Jack Ma de controle over zijn bedrijf Ant Group uit handen gaf.

  • Zijn stemrecht daalde van 50 naar 6 procent, wat hem zo goed als irrelevant maakte. Vervolgens stond Guo’s commissie toe dat de Chongqing divisie van Ant Group zijn kapitaal van 8 miljard tot 18,5 miljard yuan mocht verhogen.
    • Dit was een opmerkelijke omslag met 2020 toen Jack Ma’s bedrijf Alibaba Group, waar Ant Group toe behoort, hard aangepakt werd met antitrustprocedures (een rits maatregelen om een monopolie tegen te houden en eerlijke concurrentie te bevorderen).
    • Er moest ook een grote interne hervorming gebeuren die ertoe leidde dat de Chinese regering de facto mede-eigenaar werd. Alibaba lijkt zo niet langer gestraft te zijn.
  • Ook dertien andere techgiganten zoals Baidu, Bytedance en Tencent werden onderworpen aan strenge regulerende maatregelen. Deze aanval maakte onderdeel uit van een brede overheidscampagne om privéondernemingen te beteugelen die volgens de Communistische Partij te machtig waren geworden.

(fjc)

Meer