Aldi zonder kassa of zelfscan opent in Utrecht: “Scannen van boodschappen is daarmee verleden tijd”

Aldi Nederland opent eerstdaags in Utrecht zijn vorig najaar aangekondigde testfiliaal, waarbij klanten zonder kassa’s of scanapparaten kunnen winkelen. Ook retailers als Tesco en Rewe proberen de kassavrije winkels uit, in navolging van pionier Amazon.

Terwijl Molenbeek vorige week nog in het nieuws kwam met een belasting op de zelfscankassa’s van Delhaize, zit Aldi al een fase verder. De testwinkel in Utrecht, die woensdag opengaat, is volledig kassavrij en heeft dus ook geen zelfscankassa’s meer.

De supermarkt maakt uitsluitend gebruik van intelligente camera’s in het plafond en sensoren in de schappen om de klantenaankopen te detecteren. Door het zelflerende IT-systeem, op basis van artificiële intelligentie, hoeven de producten niet meer gescand te worden. Ze mogen ook meteen de boodschappentas in.

Kredietkaart nodig

De betaling wordt volledig geregeld via Aldi’s Shop & Go-app, waar de klant een kredietkaart van Visa of Mastercard aan moet koppelen. Aan de winkelingang identificeert de klant zich door de QR-code van de app te scannen. De app zorgt ervoor dat de producten direct bij het verlaten van de winkel automatisch worden afgerekend.

“Het scannen van boodschappen is daarmee verleden tijd”, maakt Aldi Nederland zich sterk. “Het past binnen onze strategie als discounter om klanten in staat te stellen zo eenvoudig mogelijk hun boodschappen te doen.”

Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om een volledig onbemande winkel, zoals de testwinkel van Okay Direct in Gent. “Medewerkers blijven in de winkel voor het bevoorraden van de schappen, het bakken van vers brood en voor het beantwoorden van vragen van klanten”, zegt Aldi.

Amazon Go

De technologie die in Utrecht gebruikt wordt en al uitgetest is door Aldi-medewerkers, werd ontwikkeld door het Israëlische techbedrijf Trigo Vision, dat eerder een testwinkel voor Tesco in Londen en voor Rewe in Berlijn hielp opzetten. Maar de absolute pionier in dit domein is Amazon, dat al in 2018 zijn eerste Amazon Go-winkel opende.

Wat met de privacy? Het systeem van Trigo Vision maakt geen gebruik van gezichtsherkenning, scans van ogen of vingerafdrukken of andere biometrische kenmerken. “Met deze geavanceerde technologie worden enkel de bewegingen die de klant en het artikel maken gevolgd”, verzekert Aldi.

(as)

Meer