Albanese olijfolie op zoek naar nieuwe exportmogelijkheden

De Albanese olijfproductie is op zoek naar nieuwe exportmogelijkheden. Het land produceert immers steeds grotere hoeveelheden olijfolie, maar hierdoor ligt het aanbod inmiddels beduidend hoger dan de lokale vraag. Vele producenten zijn hierdoor in een moeilijke positie geraakt. Het land hoopt echter dat een financiering door de Europese Unie kan helpen de sector beter te structureren, zodat voor de overtollige productie in het buitenland nieuwe afzetgebieden zouden kunnen worden gevonden.

Waarom is dit belangrijk?

Begin vorig jaar telde Albanië ongeveer 10,7 miljoen olijfbomen. Dat betekende een stijging met 30 procent tegenover tien jaar voordien. Die groei van het areaal leidde vorig jaar echter tot een overproductie. Er werd immers 40 procent meer olijfolie geproduceerd van het jaar voordien. Dat komt neer op een volume van 26.000 ton.

Overproductie vereist oplossing: Er zijn volgens landbouwexpert Drini Imami verscheidene redenen die de overproductie kunnen verklaren.

  • “Ten eerste moet er gewezen worden naar de voortdurende uitbreiding van het areaal”, merkt hij op. “Daarnaast kon er tijdens het jongste productieseizoen gewag worden gemaakt van een bijzonder hoge opbrengst.”
  • Dhimo Kote, de Albanese onderminister van landbouw, voegde eraan toe dat nieuwe teelttechnieken, goede weersomstandigheden, overheids
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Radio Highlights
Meer premium artikelen
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20