Al 3.000 Zweden lieten in hun lichaam een microchip inplanten

In Zweden hebben al meer dan drieduizend personen een kleine microchip in hun hand laten inplanten. Dankzij die technologie kunnen ze winkelaankopen doen, gebouwen betreden en treintickets aankopen. Dat heeft het persbureau Agence France Presse (AFP) gemeld. Inmiddels bieden verschillende bedrijven de service aan hun werknemers gratis aan.

Ben Libberton, microbioloog bij het Max IV Laboratorium in de Zweedse stad Lund, waarschuwt echter dat de gebruikers met belangrijke risico’s kunnen worden voorgesteld. Er moet volgens hem immers rekening gehouden worden dat de technologie een verlies of diefstal van persoonlijke gegevens mogelijk zou kunnen maken.

Immuunsysteem

“Op dit moment blijft de dataverzameling door implantaten nog relatief beperkt, maar er kan in de toekomst een sterke toename worden verwacht,” zegt Libberton. “Naarmate meer gegevens op één plek worden opgeslagen – wat met een chip kan gebeuren – neemt ook het risico op misbruik toe.”

De microbioloog voegt eraan toe dat de chipimplantaten ook aanleiding kunnen geven tot infecties of reacties van het immuunsysteem. De elektronische tags zijn ongeveer even groot als een rijstkorrel en worden met een injectienaald in de rug van de hand ingeplant.

De eerste toepassingen dateren van drie jaar geleden. Inmiddels werd de technologie al bij meer dan drieduizend Zweden toegepast.

“Ondanks de bezorgdheid over mogelijke schendingen van persoonsgegevens, geven veel Zweden de voorkeur aan gemak boven hun privacy,” wordt er opgemerkt. “Velen geloven ook niet dat de huidige technologie niet in staat is om gegevens van een chip te stelen.”

Comfortabel

Zweedse burgers hebben lang geleden aanvaard hun persoonlijke gegevens te delen. Persoonlijke data worden in Zweden door de sociale zekerheid opgeslagen en gedeeld met andere overheidsinstanties. Bij de belastingdienst kan de burger op een eenvoudige manier bovendien salarisinformatie over andere onderdanen opvragen.”

“In Zweden voelt de bevolking zich bijzonder comfortabel met de technologie,” erkent Libberton. “Wellicht bestaat in het land dan ook minder weerstand tegen de nieuwe technologie dan op de meeste andere locatie.”

De Zweedse nationale spoorwegmaatschappij heeft eveneens een systeem met implantaten geïntroduceerd, maar dat heeft ook al tot de nodige problemen geleid.

Toen het systeem in juni werd gelanceerd, zorgde een fout in de programmering dat het spoorwegpersoneel in een aantal gevallen bij een controle van de chip het profiel van de passagiers op LinkedIn konden inkijken in plaats van de informatie over het vervoerbewijs.

Meer