Zweden zijn pionier in blockchaintechnologie voor vastgoedtransacties

De blockchain-technologie, die ook de creatie van cryptomunten zoals de bitcoin mogelijk maakt, kan ook in andere sectoren tot fundamentele veranderingen leiden. Onder meer bij immobiliën kan de blockchain volgens experts gigantische verschuivingen teweegbrengen. Onder meer in Zweden worden door de Lantmäteriet, de nationale dienst voor het kadaster, tests met blockchain-transacties uitgevoerd.

Er is inmiddels al een lijst opgesteld met partijen die bereid zijn met behulp van de blockchain een woning te kopen of te verkopen. Volgens Mats Snäll, chief digital officer van de Lantmäteriet, is de instelling zelf technologisch klaar om met de nieuwe service van start te gaan.

Uniek

Voorstanders van de blockchain benadrukken dat de technologie de overdracht van eigendomstitels veel sneller en efficiënter zal maken. “Transacties die momenteel nog maanden in beslag nemen, kunnen met de blockchain op amper enkele dagen of uren worden afgerond,” zeggen ze.

“Bovendien is de blockchain ook beschermd tegen eventuele frauduleuze transacties. Elke transactie krijgt een uniek digitaal verslag, net zoals bij de handel in cryptomunten. In beide gevallen kan de technologie worden gehanteerd om het eigendomsrecht te bevestigen en de eventuele overdracht van het goed te registreren.”

Vaak wordt in de vastgoedsector nog steeds gebruik gemaakt van papieren dossiers. “Dat is een omslachtig proces, dat bovendien bijzonder kwetsbaar is voor fraude,” zeggen de experts. “Bovendien zou het zelfs mogelijk om een overeenkomst te sluiten met een partij die zich in het buitenland bevindt.”

Handtekening

Wel wordt opgemerkt dat de blockchain, net zoals andere nieuwe technologieën, een ernstige bedreiging voor bestaande structuren kan worden. Ook in immobiliën zouden een aantal services door de introductie van de blockchain grotendeels of compleet overbodig kunnen worden. Er kunnen voor sommige beroepen en diensten dan ook gigantische bedragen aan bedreigde inkomsten op het spel staan.

Er wordt anderzijds wel toegegeven dat nog een aantal hindernissen moeten worden overwonnen vooraleer de blockchain-technologie in de vastgoedsector te introduceren. Onder meer wordt erop gewezen dat digitale handtekeningen in veel landen wettelijk nog geen enkele waarde hebben. Dat is ook het geval in Zweden. Om de technologie te introduceren, zal dan ook de wetgeving moeten worden veranderd.

Naast Zweden wordt op dit ogenblik onder meer ook in de Verenigde Staten, India en Georgië met het gebruik van de blockchain in vastgoedtransacties geëxperimenteerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20