Airbus voor derde jaar op rij grootste vliegtuigbouwer van de wereld

De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft vorig jaar zijn leveringsdoelstellingen overtroffen. Airbus had op zeshonderd leveringen gerekend, maar heeft uiteindelijk wellicht nog iets betere resultaten laten optekenen. Dat hebben analisten gemeld. Daarbij wordt opgemerkt dat de definitieve totalen nog afhankelijk zijn van bestellingen die tegen het einde van het jaar nog werden gepland.

Er wordt aan toegevoegd dat ook de allerlaatste dag van het jaar nog verschillende toestellen aan hun nieuwe eigenaars werden overgedragen. Airbus wenste op de cijfers geen commentaar te geven.

Verwachtingen overtroffen

De analisten merken op dat Airbus traditioneel gedurende de laatste maand van het jaar een sterke activiteit laat optekenen. “Dit keer werden de leveringen van toestellen voor middellange afstanden door problemen met de toeleveringsketen afgeremd”, merkt het persbureau Reuters.

“Bovendien creëerde ook de verspreiding van de Omikron-variant van het coronavirus nieuwe twijfels over de waarschijnlijkheid dat verplaatsingen op lange afstanden op een snelle heropleving zullen kunnen rekenen.”

Airbus had oorspronkelijk verwacht het voorbije jaar 566 vliegtuigen aan zijn klanten te kunnen leveren. Maar nadat de eerste zes maanden beter dan verhoopte resultaten hadden opgeleverd, besliste de Europese constructeur in juli zijn vooruitzichten voor het hele jaar tot 600 toestellen op te voeren.”

Uiteindelijk zouden ook die nieuwe verwachtingen volgens de analisten zijn overtroffen. Gewag wordt gemaakt van een totale levering van 610 toestellen.

Grote orders

De analisten wijzen erop dat Airbus tijdens de tweede helft van vorig jaar op een aantal grote orders kon rekenen. Onder meer kon een overeenkomst met de groep Air France-KLM worden gesloten.

Het Frans-Nederlandse concern maakte immers bekend honderd toestellen van het type A320neo te kopen. Die vliegtuigen moeten op termijn de Boeing 737 in de vloot van KLM en Transavia vervangen. Er werd nog eens een optie op zestig bijkomende vliegtuigen genomen

Airbus slaagde erin om Boeing nog enkele rake klappen uit te delen. Ook de Australische maatschappij Qantas besliste immers om voor zijn binnenlandse vloot volledig van Boeing op Airbus te zullen overstappen.

Indigo Partners, Air Lease Corporation, Aviation Capital Group en ITA Airways, de opvolger van Alitalia, waren andere klanten die vorig jaar voor Airbus kozen.

Met al die verkopen kon Airbus zich voor het derde jaar op rij tot de grootste vliegtuigbouwer van de wereld kronen. Boeing had eind november immers slechts iets meer dan 300 leveringen te melden.

Die achterstand kon de Amerikaanse constructeur tijdens de laatste maand van het jaar nog onmogelijk goedmaken. Boeing werd geconfronteerd met de aanhoudende productieproblemen met de Dreamliner.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.