Vliegtuigbouwer Airbus levert meer toestellen af; waarschuwt echter voor blijvende onzekerheid

De Europese vliegtuigbouwer Airbus kon tijdens het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw een winst melden, maar het bedrijf waarschuwt tegelijkertijd dat de sector niet zomaar mag aannemen dat de dalperiode in de luchtvaart nu definitief tot het verleden behoort.

Er blijven volgens Guillaume Faury, chief executive van Airbus, immers nog teveel onzekerheden.

India

Airbus boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 10,5 miljard euro, tegenover 10,6 miljard euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het concern kon echter wel een kwartaalwinst melden van 362 miljoen euro, terwijl de eerste drie maanden van vorig jaar nog een verlies van 481 miljoen euro hadden opgeleverd.

De Europese vliegtuigbouwer kon daarmee al het derde kwartaal op rij een positief cijfer voorleggen. De winst werd vooral gerealiseerd door de divisies die verantwoordelijk zijn voor de bouw van commerciële vliegtuigen en helikopters.

‘Daarnaast heeft ook het herstructureringsplan, doorgevoerd om de impact van de coronapandemie te helpen opvangen, zijn vruchten afgeworpen’, aldus Guillaume Faury in een commentaar op de cijfers. 

‘Tegelijkertijd moet men beseffen dat de crisis in de sector nog niet over is’, waarschuwt Faury echter. ‘De industrie moet immers, zeker op korte termijn, met bijzonder onzekere marktomstandigheden rekening blijven houden.’

‘De toenemende vaccinatie-activiteit kan in een aantal regio’s voor de luchtvaart positieve vooruitzichten bieden. De zware coronacrisis in India zou daarentegen een rem op het herstel van de sector kunnen zetten.’

Orders

Airbus leverde tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 125 commerciële vliegtuigen af. Vorig jaar werden tijdens dezelfde periode 122 toestellen aan klanten bezorgd. In totaal ontving Airbus het eerste kwartaal van dit jaar 39 orders. Dat betekent een sterke terugval tegenover dezelfde periode vorig jaar, toen 356 toestellen werden besteld.

Wanneer echter ook de geschrapte bestellingen worden meegeteld, moest het orderboek van Airbus het voorbije kwartaal een inkrimping met 61 vliegtuigen optekenen. Dat was in sterke mate te wijten aan de Scandinavische maatschappij Norwegian, die een bestelling van 88 toestellen introk.

Airbus had eind maart in totaal nog 6.998 orders. Faury zei verder te verwachten dat Airbus dit jaar minstens 566 leveringen, het niveau dat ook vorig jaar werd bereikt, zal registreren.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20