Airbus koopt emissierechten bij Amerikaans petroleumbedrijf; contract heeft betrekking op opslag emissies

De Europese vliegtuigbouwer Airbus koopt bij het Amerikaanse olieconcern Occidental Petroleum een aantal emissiekredieten aan. Daarover hebben de twee partijen een akkoord gesloten. Occidental krijgt de kredieten voor de bouw van een nieuwe fabriek voor de opvang en opslag van koolstofdioxide.

Het olieconcern merkt op dat het akkoord een belangrijke impuls betekent voor de activiteiten die de onderneming rond nieuwe energietechnologieën wil uitbouwen.

Schalieveld

De nieuwe fabriek zal worden gebouwd in het Permian Basin, het belangrijkste veld voor de ontginning van schalieolie in het westen van Texas en het zuidoosten van New Mexico. Een exacte locatie van de nieuwe vestiging werd nog niet bekendgemaakt. Er werd ook geen informatie verstrekt over de waarde van de overeenkomst, die in eerste instantie voor een periode van vier jaar werd afgesloten.

De fabriek van Occidental in het Permian Bassin moet de grootste site voor de opvang en opslag van koolstofdioxide in de hele wereld worden. Het bedrijf wil er het product uit de atmosfeer halen en ondergronds opslaan.

Het verwijderen van koolstofdioxide uit de atmosfeer moet een bijdrage leveren tot de strijd tegen de opwarming van de aarde. Het Amerikaanse concern zegt tijdens de tweede helft van dit jaar met de constructie van de fabriek van start te willen gaan. De bouw zou ongeveer twee jaar in beslag nemen.

IJsland

Momenteel zijn er volgens het International Energy Agency (IEA) wereldwijd negentien sites waar koolstofdioxide wordt opgevangen en opgeslagen. De nieuwe fabriek van Occidental zou echter honderd keer meer koolstofdioxide kunnen opslaan dan de gezamenlijke capaciteit van die bestaande sites.

Het Amerikaanse concern wil jaarlijks één miljoen ton koolstofdioxide uit de atmosfeer halen. Dat komt overeen met de uitstoot van bijna tweehonderdduizend auto’s.

“De grootste opslagcapaciteit werd volgens het internationale energiebureau tot nu toe opgetekend in IJsland, waar een equivalent van de jaarlijkse uitstoot van 790 wagens kon worden begraven”, voert het persbureau Reuters daarbij aan.

Volgens het contract zal Airbus bij 1PointFive, een dochteronderneming van Occidental, jaarlijks emissierechten met een waarde van 100.000 ton koolstofdioxide aankopen. Occidental merkt daarbij op dat de Europese vliegtuigbouwer een optie heeft om in de toekomst dat volume verder te verhogen.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20