Airbnb sukkelt met verbod op huisfeestjes en houdt hart vast voor Halloween

Airbnb heeft moeite om het verbod op huisfeestjes, dat deze zomer afgekondigd werd, af te dwingen. Het verhuurplatform deed dat om de verspreiding van het coronavirus mee in te dijken.

‘Sommige mensen kiezen ervoor om hun café- en clubgedrag mee te nemen naar huis, soms huizen die ze via ons platform huren. We vinden dat dergelijk gedrag ongelofelijk onverantwoordelijk is en willen op die manier geen zakendoen. Wie zich met dat gedrag bezighoudt, hoort niet thuis op ons platform’, klonk het in augustus, toen Airbnb aankondigde dat de maximumcapaciteit voortaan 16 personen zou zijn.

Beursgang

Alleen is het verbieden van ‘homeparties’ makkelijker gezegd dan gedaan. Niet enkel Airbnb, maar ook andere verhuurplatformen in de Verenigde Staten proberen dat. Allemaal stoten ze op hetzelfde probleem: als een geschikt feestadresje uit de database van Airbnb gegooid wordt, staat het binnen de minuut online bij een andere verhuursite. Of een gast die het te bont maakte en op de zwarte lijst belandt, kan doodleuk op een ander platform zijn of haar gading zoeken.

Het imago krijgen dat Airbnb oogluikend feestjes zou toelaten, is vernietigend en wil het platform te allen prijze vermijden. Het bedrijf heeft plannen om in december naar de beurs te trekken en wil daarbij 3 miljard dollar ophalen, schrijft het Amerikaanse persagentschap Bloomberg. ‘Reputatieproblemen kunnen mensen afschrikken, van de investeerders tot de banken die meewerken’, stelt een analist bij Bloomberg.

Feestlocaties opspeuren

Behalve de maximumcapaciteit zijn er sinds augustus nog enkele strengere regels in voege. Zo is het verboden voor personen onder de 25 jaar om een reservatie van één nacht te boeken in de streek waar ze wonen. Voorts heeft het verhuurplatform een geautomatiseerd systeem om mogelijke problematische reserveringen uit te filteren en diepgaand te controleren. En er is een team van 60 medewerkers dat zich specifiek bezighoudt met het opsporen van mogelijke feestlocaties.

Ook wacht Airbnb de Halloween-periode met een bang hart af. Het management besloot begin oktober om geen enkele overnachting in de Verenigde Staten toe te staan in de nacht van 31 oktober op 1 november. Alle gedane boekingen werden bovendien op initiatief van Airbnb geannuleerd. ‘In volle crisistijd hebben we allemaal een rol te spelen in het beschermen van de volksgezondheid en het vertragen van de verspreiding van Covid-19’, klonk het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20