Airbnb kondigt verbod op huisfeestjes af: ‘Het is ongelofelijk onverantwoordelijk’

Om het coronavirus in te dijken, kondigt verhuurplatform Airbnb een wereldwijd verbod op huisfeestjes af. ‘In het belang van de volksgezondheid’, schrijft het Amerikaanse bedrijf in een blogpost.

Als gevolg van de nieuwe regels zal de maximumcapaciteit van een vakantiebezetting voortaan 16 personen zijn, laat Airbnb weten. Op die manier wil het verhuurplatform vermijden dat gasten geheime huisfeestjes organiseren. Mocht een gebruiker dat toch doen en het bedrijf krijgt er lucht van, dan is het mogelijk dat Airbnb gerechtelijke stappen onderneemt.

‘Sommige mensen kiezen ervoor om hun café- en clubgedrag mee te nemen naar huis, soms huizen die ze via ons platform huren. We vinden dat dergelijk gedrag ongelofelijk onverantwoordelijk is en willen op die manier geen zakendoen. Wie zich met dat gedrag bezighoudt, hoort niet thuis op ons platform’, klinkt het fors.

Beursgang

Airbnb voegde wel toe dat 73 procent van de verhuurders zelf al beslist heeft dat feestjes uit den boze zijn. Toch lieten bepaalde locaties nog toe dat huurders er een verjaardagsfeestje of een geboortefeest lieten doorgaan. Dat kan nu niet langer, net zoals het onmogelijk is om ‘feestvriendelijke’ ruimtes op te zoeken. Die laatste maatregel nam Airbnb vorig jaar al, omdat er buurtprotest ontstond op bepaalde locaties.

De strengere regels komen er één dag na het nieuws dat Airbnb de nodige administratie voor een beursgang heeft ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond. Ondanks het feit dat Airbnb een zware periode achter de rug heeft – het bedrijf moest 1.900 werknemers ontslaan -, wil oprichter Brian Chesky doorzetten met zijn plannen. Momenteel wordt Airbnb op 18 miljard dollar gewaardeerd, wat een stuk minder is dan de 31 miljard duie het nog waard was bij een kapitaalronde in 2017.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20