Air-INK™ recycleert uitlaatgassen tot inkt

‘Hoe meer wij afdrukken op papier, hoe beter onze luchtkwaliteit wordt’. De Amerikaanse start-up Graviky Labs liegt niet met deze schijnbaar paradoxale slogan.

Graviky Labs, een spin-off van Massachusetts Institute of Technology, recycleert het roet dat wordt uitgestoten door dieselmotoren en maakt er zwarte inkt van. Met hun technologie KAALINK vangen ze uitlaatgassen direct op bij de bron, bijvoorbeeld de uitlaatpijp van een wagen, waarna de gassen worden gefilterd en het roet wordt opgeslagen. Daarna wordt er op een veilige manier pigment voor inkt van gemaakt. 

‘We willen stedelijke luchtvervuiling stoppen, op zo’n manier dat die onze longen of afvalstromen niet langer beschadigt,’ klinkt het op de website van Graviky Labs. ‘Vervuiling is een wereldwijde doodsoorzaak’, zei uitvinder Anirudh Sharma in een Ted Talk in oktober vorig jaar. ‘Onze inkt zal dat niet oplossen. Maar het toont wel de mogelijkheden aan, als je op een andere manier naar het probleem kijkt.’

Uitvinder Anirudh Sharma tijdens een TED-talk in oktober 2018 over zijn creatie

Je kan de zogenaamde AIR-INK™ gebruiken in printers en pennen, op textiel, verpakkingen en kunstwerken. Air-Ink is enkel nog maar commercieel op de markt onder vorm van een dikke zwarte stiften. De komende maanden plant het bedrijf uit te breiden naar een online platform om af te drukken.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.