“AI zal volgende vijf jaar geen meetbaar effect op productiviteit hebben”

“AI zal volgende vijf jaar geen meetbaar effect op productiviteit hebben”
Gita Gopinath, Chief Economist IMF (Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP via Getty Images)

Het IMF waarschuwt voor “aanzienlijke verstoringen op de arbeidsmarkten” als gevolg van AI en roept op tot snelle regelgeving. Volgens Gita Gopinath, hoofdeconoom van het IMF, kunnen AI-doorbraken de productiviteit en economische output verhogen, maar zijn de risico’s groot. Het bedrijfsleven tempert die verwachtingen.

Waarom is dit belangrijk?

Wat de AI-revolutie teweeg zal brengen op de arbeidsmarkt blijft voorlopige gissen. Een op AI gerichte "productiviteitsrevolutie" kan volgens sommigen breder zijn dan die na de introductie van personal computers. Ondanks alle enthousiasme zou die doorbraak toch nog een tijd op zich laten wachten.

In het nieuws. Het IMF waarschuwt voor maatschappelijke onrust als gevolg van massaal baanverlies door automatisering. Het Fonds wil maatregelen om getroffen werknemers te ondersteunen eerder dan bedrijven te belonen die werknemers vervangen door machines.

  • Volgens het IMF is er geen tijd om te wachten op toekomstige beleidsmaatregelen. Er is behoefte aan snelle actie van regeringen en beleidsmakers. Hoofdeconoom Gita Gopinath wijst op het belang van sociale vangnetten. Ze wil ook oneerlijke concurrentie en privacyproblemen in verband met AI voorkomen.

Overtuigende resultaten…

Wat nu? The Conference Board, een wereldwijde onderzoeksorganisatie voor het bedrijfsleven, laat in de Financial Times een gans andere klok luiden. Volgens hen zal de productiviteit dit jaar nauwelijks groeien in volwassen economieën, nadat deze aan het begin van de pandemie was gestegen.

  • De organisatie verwacht dat deze zwakte de komende tien jaar zal aanhouden. Mede vanwege de stijgende kapitaalkosten en aanhoudende economische en geopolitieke onzekerheid.
  • Toch zijn economen optimistisch over de investeringen in AI en de veranderingen op de werkvloer als gevolg van de pandemie. Ze verwachten dat dit uiteindelijk overtuigende resultaten zal opleveren.
  • John Haltiwanger, professor aan de University of Maryland, is het eens met het idee dat door AI-gedreven doorbraken met grote taalmodellen uiteindelijk de economie zullen stimuleren. Hij merkt op dat de Verenigde Staten nu een overgang doormaken die vergelijkbaar is met die aan het einde van de jaren 80, toen econoom Robert Solow zei: “Je kunt de computertijd overal zien, behalve in de productiviteitsstatistieken.”

… binnen decennia

Conclusie: De radicale veranderingen die voortkomen uit generatieve AI kunnen “veel saai werk” op de werkvloer elimineren. Daardoor zullen efficiëntie en groei worden bevorderd. Eerdere technologische sprongen hebben echter decennia nodig gehad om significante productiviteitsvoordelen op te leveren.

  • Nick Bloom, professor aan Stanford University: “De ontwikkeling van de stoommachine, de elektrische motor, de personal computer en internet hebben geen meetbaar effect gehad op de productiviteit binnen vijf jaar. Dus het is moeilijk om te bedenken wat dat wel zal hebben. Ik beschouw [generatieve] AI ook zo.”
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.