Afschrijving AT1-effecten Credit Suisse na overname door USB zorgt voor veel ophef: wat voor beleggingen zijn dat juist?

Afschrijving AT1-effecten Credit Suisse na overname door USB zorgt voor veel ophef: wat voor beleggingen zijn dat juist?
Credit Suisse – (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) (Photo by FABRICE COFFRINI/AFP via Getty Images)

Als onderdeel van overname van Credit Suisse door UBS beslisten de toezichthouders om de waarde van zogenaamde AT1-obligaties tot 0 Zwitserse frank te reduceren. Die beslissing viel niet in goede aarde bij obligatiehouders, omdat de aandeelhouders wel nog een deel van hun investering kunnen recupereren.

Waarom is dit belangrijk?

Om de rust terug te brengen op de markten hebben de Zwitserse autoriteiten UBS overtuigd om Credit Suisse over te nemen. De bank wou uiteindelijk haar concurrent inlijven voor 3 miljard Zwitserse frank.

Opmerkelijk situatie: Als onderdeel van de overname hebben de Zwitserse toezichthouders de waarde van zogenaamde AT1-effecten, voluit Additional Tier 1-effecten, op 0 gezet. In totaal ging het om 15,8 miljard Zwitserse frank aan schuldpapier.

  • Die beslissing viel niet in goede aarde bij de obligatiehouders, omdat de aandeelhouders hun investering niet volledig in rook zien opgaan. Zij krijgen één aandeel van UBS voor 22,48 aandelen van Credit Suisse. Dat stemt overeen met de overnameprijs van 0,76 Zwitserse frank per aandeel.

Wat zijn AT1-obligaties?

Niet zonder risico’s: AT1-obligaties werden na de financiële crisis in 2008 in het leven geroepen.

  • Het is een manier voor de banken om extra kapitaal op te halen zonder nieuwe aandelen uit te geven. Het geld dat de banken zo in kas krijgen, mag bij hun kapitaal worden geteld.
  • AT1’s zijn achterstallige obligaties, wat dus betekent dat de houders bij een faillissement het uitgeleende geld pas terugkrijgen na de terugbetaling van alle andere schuldeisers. Ter verduidelijking: aandeelhouders zijn geen schuldeisers.
  • Doorgaans is er bij AT1-obligaties geen sprake van een vervaldatum. In ruil krijgen de obligatiehouders wel een hogere coupon dan op een gewone obligaties, waardoor het schuldpapier zeer populair is (althans tot nu toe). Volgens het persagentschap Bloomberg gaat het om een markt van 275 miljard dollar.

Onaangename verrassing: De beslissing om de waarde van AT1-effecten tot 0 Zwitserse frank te reduceren kwam voor veel obligatiehouders als een verrassing. Zij dachten dat het schuldpapier veiliger was dan aandelen.

  • Experts merken op dat het om een opmerkelijk precedent gaat. “Normaal gezien hebben de obligatiehouders voorrang op de aandeelhouders, en niet omgekeerd”, merken de strategen van de Amerikaanse bank Goldman Sachs op. “De Zwitserse beslissing kan daarom worden geïnterpreteerd als een effectieve achterstelling van AT1-obligatiehouders ten opzichte van aandeelhouders.”
  • “Het gaat ook om het grootste verlies dat ooit is toegebracht aan AT1-beleggers sinds de geboorte van de activaklasse na de wereldwijde financiële crisis”, voegen ze er nog aan toe.
  • Elisabeth Rudman, topvrouw bij het ratingbureau DBRS Morningstar, merkt in een reactie tegenover de Amerikaanse nieuwssite CNBC op dat de situatie bij Credit Suisse een impact kan hebben op hoe de beleggers de waarde van AT1-effecten van andere banken zullen evalueren. Ook Citigroup waarschuwt voor een toename van de kapitaalkosten voor de banken op middellange en lange termijn.

Reactie ECB

Paniek: Als reactie op de afschrijving van de AT1’s van Credit Suisse hebben veel beleggers vandaag massaal dergelijk schuldpapier van andere banken van de hand gedaan. Een tracker van Invesco die AT1-effecten volgt, verloor vandaag 5,7 procent.

  • De verkoopgolf lokte onder meer een reactie uit van de Europese Centrale Bank (ECB). Die liet maandag weten dat in de eurozone de aandeelhouders eerst de verliezen moeten dragen en dan pas de houders van AT1-obligaties. “We hebben tot nu toe deze manier van handelen consequent toegepast, en zullen dat blijven doen”, klinkt het.

(fjc)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.