Afscheid van een geliefd icoon: Zuid-Korea zegt emotioneel vaarwel tegen panda Fu Bao

Op woensdag 29 maart 2024 beleefde Zuid-Korea een emotioneel moment. De reuzenpanda Fu Bao, die in 2020 als eerste panda op Zuid-Koreaanse bodem geboren werd, verhuisde naar het China Conservation and Research Centre in Sichuan. Fu Bao’s geboorte was een historisch moment en symboliseerde de succesvolle samenwerking tussen Zuid-Korea en China in het kader van het pandafokprogramma.

Fu Bao, die de koosnaam “Princess Fu” kreeg, groeide al snel uit tot een nationale beroemdheid. Haar guitige karakter en schattige uiterlijk wonnen de harten van velen. Merchandise met haar afbeelding was erg populair en Fu Bao werd een symbool van hoop en vooruitgang in de bescherming van bedreigde diersoorten.

Een onvermijdelijk afscheid

Echter, in overeenstemming met de Endangered Species Conservation Agreement, keren alle panda’s die in het buitenland geboren worden voor hun vierde verjaardag terug naar China. Dit is om de genetische diversiteit van de pandapopulatie te bevorderen.

De verhuis van Fu Bao, hoewel onvermijdelijk, bracht dan ook een stroom van emoties teweeg. Honderden mensen zwaaiden, ondanks het slechte weer, de vrachtwagen vol met foto’s van Fu Bao uit. Verzorger Kang Cheol-won, die haar van jongs af aan kende, hield een emotionele speech. “Je bent voor altijd onze babypanda. Vergeet haar niet en huil niet te veel.”

Een blijvende erfenis

Fu Bao mag dan wel weg zijn, ze zal voor altijd een speciale plaats in de harten van de Zuid-Koreanen innemen. De panda heeft een belangrijke rol gespeeld in het bevorderen van de kennis over en het belang van natuurbehoud. Fu Bao’s verblijf in Zuid-Korea symboliseert de toewijding van beide landen aan de bescherming van deze iconische diersoort.

Bekijk hier enkele beelden van het vertrek van Fu Bao:

Meer