Niet enkel mensen evacueren voor de Russische inval

Door de Russische invasie van Oekraïne zijn al ongeveer twee miljoen Oekraïners gevlucht uit het land, richting het westen. Het gaat vooral om vrouwen en kinderen, aangezien de mannen achterblijven om te vechten. Toch maken ook dieren, groot en klein, de exodus uit Oekraïne mee.

Facebookbericht uit de groep “Flobecq/Vloesberg”

Verschillende huishoudens nemen namelijk ook huisdieren, zoals katten en honden, mee op hun vlucht. In onderstaand bericht, dat in de Facebook-groep van het Waalse dorpje Vloesberg verscheen, geeft een vrouw aan dat een bevriende Oekraïense hondenfokker met zes Berner Sennenhonden onderweg is naar België. Toch zijn er ook nog grotere diertjes onderweg.

Grote katjes

Woensdag werd namelijk bekendgemaakt dat het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen twee Oekraïense leeuwen zou opvangen. De broer en zus, Tsar en Jamil, zijn 1,5 jaar oud en komen uit het Priyt Dikih Zverey-opvangcentrum, nabij Kiev. De leeuwen werden in Oekraïne in beslag genomen wegens dierenverwaarlozing.

Tsar en Jamil werden ondertussen al naar de zoo van Poznan gebracht, in Polen, waar medewerkers van het Natuurhulpcentrum Oudsbergen ze zouden gaan ophalen. Die medewerkers konden de dieren daar donderdagochtend voor het eerst zien. “Wat opvalt is hun abnormaal kleine gestalte. Dit is waarschijnlijk te wijten aan een ernstig voedingstekort in de periode voor hun inbeslagname”, staat op de website van het centrum te lezen.

Grote knuffels

Tsar en Jamil zijn de eerste grote katachtigen die de exodus uit Oekraïne meemaken. Maar ook enkele beren ondervinden nu last van de Russische invasie. De zeven beren resideren in de “White Rock”-berenopvang nabij Kiev en worden nu al overgebracht naar Domazhyr, een toevluchtsoord voor beren in het westen van Oekraïne.

“De vijf volwassen beren en twee welpjes zijn na een toch van 24 uur veilig toegekomen in het verblijf”, laat Four Paws weten, de organisatie achter het berenresort. “Gezien de omstandigheden, zien de beren er goed uit, en zijn ze gezond”, laat Four Paws-woordvoerder Michael Kellner weten. “We hebben alles zorgvuldig voorbereid voor hun aankomst en ons ervaren team geeft hen alle zorgen die ze nodig hebben”. Naast de zeven nieuwe gasten huizen in Domazhyr nog 22 andere beren.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20