Tegen het einde van dit decennium zullen wereldwijd meer dan een miljard mensen aan zwaarlijvigheid lijden. Dat betekent een verdubbeling over een periode van twintig jaar. Dit blijkt uit een rapport van de World Obesity Federation (WOF). Vooral in landen met lagere inkomens neemt het probleem snel toe.
De onderzoekers wijzen er daarbij op dat geen enkel land op schema ligt om de doelstellingen van de World Health Organization (WHO) – die obesitas tegen midden dit decennium had willen elimineren – te halen. Het rapport toont dat tegen eind dit decennium naar verwachting één op de vijf vrouwen en één op de zeven mannen aan obesitas zullen lijden.
Verdrievoudiging
De onderzoekers merken op dat obesitas in landen met lage en middelmatige inkomens de snelste groei kent. “In deze landen zal over een periode van twintig jaar met een verdrievoudiging rekening moeten worden gehouden”, waarschuwt Johanna Ralston, chief executive van de World Obesity Federation.
“Politieke leiders en de gezondheidssector moeten de ernst van de situatie erkennen en dienen dringend actie te ondernemen. De cijfers in het rapport zijn schokkend, maar nog meer schokkend is hoe ontoereikend onze reactie blijkt te zijn geweest. Iedereen heeft een basisrecht op preventie en behandeling.”
De hoogste percentages van obesitas worden momenteel gevonden in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. In de Verenigde Staten zal eind dit decennium waarschijnlijk 47 procent van de bevolking aan obesitas lijden.
In die regio’s wordt over een periode van twintig jaar tot eind dit decennium een toename van obesitas met 50 procent verwacht, maar in Afrika wordt tijdens datzelfde tijdsbestek voor een verdrievoudiging gevreesd. Het probleem zou op het Afrikaanse continent eerder vrouwen dan mannen treffen.
Tegen eind dit decennium zullen in Afrika naar schatting 74 miljoen vrouwen aan obesitas lijden, tegenover 26 miljoen slachtoffers twintig jaar voordien. Het grootste probleem zou worden opgetekend in Zuid-Afrika, waar 50 procent van de vrouwelijke bevolking met zwaarlijvigheid zou worden geconfronteerd, gevolgd door Algerije (46 procent), Botswana (38 procent), Lesotho (37 procent) en Namibië (36 procent).
Bij Afrikaanse mannen zou tijdens datzelfde tijdsbestek een stijging van 8 miljoen naar 27 miljoen patiënten worden geregistreerd. Daar zou Algerije de grootste hotspot zijn (30 procent), gevolgd door Zuid-Afrika (23 procent), Gabon (14 procent), Botswana en Namibië (12 procent)
Vermijdbare overlijdens
De onderzoekers stelden tevens vast dat 22 procent van de vermijdbare sterfgevallen door niet-overdraagbare ziekten in Afrika aan overgewicht moet worden toegeschreven. De regio kampt nog steeds met een hoge mate van ondervoeding, maar Adelheid Onyango, directeur van het Afrikaanse kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie, stelde dat men ook niet langer meer de ogen voor obesitas mag sluiten.
“Daarbij moet een duidelijke verschuiving naar de consumptie van ongezonde voeding worden opgemerkt”, beklemtoonde Onyango. “In de meeste Afrikaanse landen wordt weinig gedaan om de consumptie van ongezonde voedingsmiddelen aan te pakken.”
“De oorzaken van obesitas vinden in Afrika een vruchtbaardere bodem dan in ontwikkelde regio’s, waar een striktere regelgeving en een sterkere publieke bewustwording kan worden opgemerkt.”
De onderzoekers wijzen er nog op dat landen met hogere inkomens het best zijn voorbereid om obesitas te bestrijden. In landen met lage of middelmatige inkomens ligt die paraatheid veel later. “Dit moet de bezorgdheid over de impact van obesitas op de toch al kwetsbare bevolkingsgroepen aanwakkeren”, luidt het nog.
Er wordt aan toegevoegd dat obesitas ook bij een besmetting met virus Covid-19 een belangrijke bijdrage tot het overlijdensrisico leverde.
(lp)