Afkoelende inflatie in VS geeft beurzen vleugels

De Europese en Amerikaanse beurzen reageren erg opgetogen op het Amerikaanse inflatiecijfer. De afzwakking van de prijsstijgingen verhoogt immers de kans dat de Amerikaanse centrale bank minder fors de rente gaat verhogen, wat positief is voor aandelen.

In het nieuws: De Amerikaanse inflatie komt voor de maand november lager uit dan verwacht: “slechts” 7,1 procent.

  • De consumentenprijzen stegen afgelopen maand op maandbasis met 0,1 procent, na een plus van 0,4 procent in oktober, zo meldt het Amerikaanse ministerie van Arbeid. De verwachting van analisten lag voor november echter op een stijging met 0,3 procent.
  • Op jaarbasis stegen de prijzen dus met 7,1 procent, tegen 7,7 procent een maand eerder. Hiervoor was een daling tot 7,3 procent voorzien.

Het onmiddellijke gevolg: minder druk op de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, om met forse renteverhogingen te komen.

  • De Fed komt morgen met een rentebesluit. De algemene verwachting is dat voorzitter Jerome Powell een renteverhoging met 50 basispunten gaat aankondigen.
  • Het beter dan verwachte inflatiecijfer verandert daar wellicht niets aan, maar het verhoogt wel de kans dat de Fed vanaf februari kiest voor kleinere rentestappen, verhogingen met slechts 25 basispunten.

De beursreactie:

  • Alle Europese beurzen gingen na het inflatierapport fors hoger. Want als de rentes minder hard gaan stijgen, worden aandelen relatief gezien weer aantrekkelijker tegenover vastrentende beleggingen.
  • Ook Wall Street reageerde in de voorlopige handel meteen dolenthousiast, met stijgingen van 2 tot 3 procent. De stijgingen werden bevestigd bij de opening van de Amerikaanse beurzen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20