AfD wil ‘Dexit’-partij worden

De Alternative für Deutschland bespreekt volgende week tijdens haar partijcongres hoe Duitsland best de EU kan verlaten en hoe de ‘islamisering van Europa’ een halt kan worden toegeroepen.

De uiterst-rechtse Alternative für Deutschland (AfD) houdt volgende week in de Duitse deelstaat Saksen haar partijcongres. Daar zal worden besproken op welke manier de uitstap van Duitsland uit de Europese Unie – de zogenaamde ‘Dexit’ – voor de bevolking aanvaardbaar moet worden gemaakt. Dat schrijft de Duitse krant Die Welt.

AfD geeft EU 5 jaar om Dexit te verhinderen

De AfD wil zo’n Dexit op 5 jaar tijd bewerkstelligen, tenzij de EU in die tijdsspanne een reeks door het AfD voorgestelde hervormingen doorvoert. 

“Als onze fundamentele hervormingsaanpak in het bestaande systeem van de EU niet binnen één legislatuur [van 5 jaar] kan worden gerealiseerd, beschouwen we de terugtrekking van Duitsland [uit de EU] of een ordelijke ontbinding van de EU en de oprichting van een nieuwe Europese economische en belangengemeenschap als een noodzakelijkheid.” staat in een voorlopig partijmanifest te lezen.

Een van de hervormingen die de AfD wil doorvoeren is “de transformatie van het Europees Parlement in een commissie van maximaal 100 afgevaardigden”. Die zouden niet langer rechtstreeks door het volk worden gekozen, maar “door de nationale parlementen worden aangesteld in verhouding tot de nationale politieke machtsverhoudingen”. Dat zou Europese verkiezingen in 2024 alvast overbodig maken.

Islam

Maar de AfD zou de AfD niet zijn mocht ook ‘de islamisering van Europa’ geen aandacht krijgen. Zo eist liefst 98% van de AfD-leden dat hun verkozenen ‘samenwerken met partijen uit andere EU-landen die ook de islamisering van Europa willen voorkomen”.

De hoofdconclusie luidt hier dat “alleen een vastberaden gezamenlijke actie van alle Europese staten de dreigende islamisering van Europa kan voorkomen. Omdat nooit in de geschiedenis van Europa dit gevaar groter was dan vandaag, zelfs als velen dit niet willen erkennen”. 

Politieke commentatoren laten opmerken dat er in Duitsland hoegenaamd geen meerderheid is voor een Dexit, maar waarschijnlijk wel voor een Dexit-partij. Vooral omdat de recente verkiezingen binnen de CDU die partij stevig in het centrum hebben geankerd.

De Dexit-visie is wel degelijk populair onder AfD-leden, hoewel ook binnen de partij niet iedereen voorstander is van een volledige en unilaterale terugtrekking uit de EU.  De partij hoopt tijdens haar partijcongres volgende week een meer uniforme strategie vast te leggen.

[Op de foto boven Alice Weidel (links), die de Afd-fractie voorzit in de Bundestag en AfD co-leider Alexander Gauland.]

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20