AeroPress: het succes achter Silicon Valley’s meest analoge koffiezet

Een beetje log, grotendeels van hard plastic gemaakt en vooral heel simpel. De AeroPress heeft weinig technologische hoogstandjes waarmee hij kan scoren. Toch is dit een van de best verkochte koffiesystemen in Silicon Valley.

Geen machine, geen AI, maar koffie die u met de hand door een soort injectienaald duwt. Dat is het principe achter de AeroPress. Verduiveld simpel en zonder de pads en gimmicks die de meeste koffiezetten voor thuis beloven. Toch zweren experts dat u er een snelle en goede espresso mee gezet krijgt.

Palo Alto

AeroPress ontstond in 2005 in Palo Alto, het hart van Silicon Valley. Het toestelletje komt uit de handen van Alan Adler, een ondernemer uit de streek. Adler specialiseerde, ironisch genoeg, vooral in elektrische gadgets, maar hij maakte zijn fortuin met de AeroPress.

Analoger dan deze koffiezet komen ze nochtans bijna niet. Adlers motivatie was simpel: snel een goede tas espresso kunnen zetten. De traditionele Amerikaanse koffiezet maakt 6 tot 8 tassen en dat is te veel naar Adlers smaak. Dus perfectioneerde hij de AeroPress.

40 euro

Het apparaatje, dat zo’n 40 euro kost, gooide geen hoge ogen op de koffiebeurs van Seattle in 2005. Maar de dag nadien stonden er wel klanten tot om het hoekje in de winkel in Palo Alto. De eerste dag verkochten ze er negen. De dag nadien zestig. U kan intussen deelnemen aan het WK AeroPress.

Maar wat maakt dat deze simpele koffiezet net in de buurt van de domotica, de artificiële intelligentie en de techstart-up een succes wordt?

Adler zelf is duidelijk. ‘Met koffiemakers moet je accepteren wat ze voor je doen. Met de AeroPress kan je innoveren. Koffieverslaafden vinden het leuk om alle variabelen in de hand te hebben en dat is zo met de AeroPress’, zegt hij aan Financial Times.

Koffiehack

Met andere woorden: AeroPress is het hacken van uw koffie. ‘Op koffieconferenties kom ik mensen tegen die koffie maken zien als een basisvorm van chemie. Het is hacken, zoals ze doen met elektronica.’

Er valt iets te zeggen voor die analogie. Ook Linux, het alternatieve besturingssysteem voor uw computer, blijft namelijk populair in Silicon Valley. Volledig zelf te besturen, volledig beheersbaar, als u de techniek door hebt.

Intussen zijn er miljoenen AeroPresses verkocht, in meer dan zestig landen. Adler staat sinds 2017 niet meer aan het hoofd van het bedrijf.

Meer