Adverteren in videogames steeds populairder

Online multiplayer videogames worden steeds vaker aangeduid als de ‘derde plaats’: de sociale omgeving naast iemands huis of werk, waar mensen samenkomen. Dat meldt vaknieuwssite The Next Web. Dat effect is alleen maar versterkt nu mensen door de pandemie massaal thuis moeten blijven.

Het Amerikaanse zakenblad Fast Company doopte Fortnite vorig jaar nog tot het ‘beste nieuwe sociale netwerk’, waarbij de game verweven zou zijn geraakt in de sociale context van een hele generatie.

Het idee dat (video)games kansen bieden voor reclame is niet nieuw. Zo heeft Calvé in het CD-romtijdperk mini-discs in de deksels gestopt waarmee je een racespel met boten kon spelen, gebaseerd op de Schippers van de Kameleon. Onderweg moest je zoveel mogelijk pindakaaspotten verzamelen, om jezelf een snelheidsboost te kunnen geven.

Tegenwoordig moeten reclamemakers hun samenwerkingen wel naar een hoger niveau tillen. Bij het spel Rocket League, een kruising tussen een voetbal- en een racespel, is dat volgens The Next Web goed gelukt. Door samenwerkingen met automerken of franchises zoals Batman en Hotwheels kunnen mensen in hun droomauto racen, waardoor ze echt een actieve relatie met een merk opbouwen.

Fortnite organiseert evenementen in het spel die gigantische bezoekersaantallen trekken. Zo trok een concert van Travis Scott in het spel meer dan 12,3 miljoen virtuele bezoekers. Gamestudio’s kunnen het zich permitteren om kritisch te zijn op welke samenwerkingen ze aangaan, omdat de vraag vanuit merken groot is. Om een plaatsje te veroveren in een populaire gamewereld zullen merken dan ook met betekenisvolle voorstellen willen aankomen, wil het ze lukken om toegang te krijgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20