“Actieve fase van de oorlog binnen enkele weken voorbij”

Volgens Oleksej Arestovitsj, de militaire adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, loopt het Russische offensief in de Donbas op zijn laatste benen. Rusland zou binnen enkele weken al door zijn oorlogsvoorraad zitten. Dat vertelde hij in een interview aan Meduza, een onafhankelijke nieuwswebsite uit Letland.

Waarom is dit belangrijk?

Na de mislukte verovering van de Oekraïense hoofdstad Kiev, heeft het Russische offensief zich toegespitst op de Donbas. De verovering hiervan geeft de pro-Russische staatjes Donetsk en Loehansk meer grondgebied, en zorgt voor een landverbinding tussen Rusland en de Krim, het schiereiland dat het in 2014 annexeerde.

Ondertussen is de Russische invasie al twee maanden aan de gang, waarbij Rusland al grote delen van het zuidoosten van Oekraïne kon buitmaken. Volgens Zelensky’s adviseur Arestovitsj zal de actieve “vechtfase” van de oorlog echter niet lang meer duren.

“Het probleem voor Russische soldaten is dat het terrein niet geschikt is voor een offensief. Ze verzamelden ook niet genoeg troepen voor een echte overwinning. Bij Izium (een stad iets ten zuidoosten van Charkov) proberen ze 25.000 man in vijf smalle boswegjes te proppen. De omgeving is bezaaid met diepe antitankgrachten, het heeft twee weken geregend, waardoor de velden zo moerassig zijn dat er niet door te waden valt …”

Hopeloos voor Rusland

“Tegenover de Russen staan Oekraïense tankbrigades, die al acht jaar in de regio vechten (sinds het conflict tussen Oekraïne en de pro-Russische rebellen uitbrak in 2014, red.). Zij kennen de omgeving perfect, zijn kwaad en gemotiveerd. Het is hopeloos voor de Russen”, zegt Arestovitsj aan journaliste Elizaveta Antonova.

Ook zegt Arestovitsj dat de wapens die het Westen nu richting Oekraïne stuurt, waarschijnlijk te laat zullen komen. “Natuurlijk zal het eerste deel van de bevoorrading op tijd komen en zijn rol spelen. Maar binnen twee of drie weken eindigt dit conflict. En daarmee misschien ook wel de actieve fase van de oorlog. Russische troepen hebben niets meer om aan te vallen.”

“Nu hebben ze bijna de laatste troepen verzameld, enkel in en rond Belgorod (een Russische stad aan de grens met Oekraïne, red.). Dit zijn de sukkelaars die vanuit Kiev, Soemi en Chernihiv vertrokken, ze willen niet meer echt vechten.”

“Als we kijken naar de snelheid van de oorlog, de munitie die al werd opgebruikt en het aantal verliezen, zal het nog twee/drie weken duren. Dat wil nog niet zeggen dat de gevechten meteen stoppen, maar het zal het laatste offensief zijn, aangezien ik echt niet weet waar Rusland nog reserves vandaan kan halen. Om reservetroepen voor te bereiden, heb je minstens een maand tijd nodig. Tegen dan werken de internationale sancties, komt de westerse steun aan en wordt het Oekraïense leger drastisch versterkt.”

Oprukken tot de Krim

Daarnaast geeft Arestovitsj ook aan dat de Russische linies flinterdun zijn, en er geen troepen achter staan als ondersteuning: “Nu bestaat er een frontlinie van 1200 kilometer, tussen Cherson en Charkov. Er staan zo’n 90.000 Russen aan het front. Maar wist je dat er achter het front, behalve dan op cruciale plaatsen, geen kampen zijn, zelfs geen extra soldaten? Als we een keer doorbreken, kunnen we oprukken naar de Krim!”

Toch is na die actieve fase de oorlog nog niet definitief gedaan. Zelensky’s adviseur spreekt, als de onderhandelingen op niets uitdraaien, over een positieoorlog. “We zullen geen grote blitzkrieg zien, maar kleine, tactische gevechten, om kruispunten en hutjes. Rusland gaat nu reservetroepen verzamelen en misschien terug ergens aanvallen. Dan tegen augustus nog eens, in oktober opnieuw, en zo gaat het voort tot Nieuwjaar. Dit gaat echter geen actieve oorlog meer zijn. Het zal vooral om een loopgravenoorlog zijn, waarbij Rusland af en toe zal proberen een stukje te veroveren. Maar de meeste energie is al opgegaan aan dit offensief.”

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20