VK stuurt opnieuw wapens naar Oekraïne

Het Verenigd Koninkrijk stuurt militaire hulp, waaronder gepantserde voertuigen, drones en antitankwapens, naar Oekraïne. Dat bevestigt Boris Johnson, de premier van het VK.

De oorlog in Oekraïne begon twee maanden geleden. NAVO-landen waren tot voor kort terughoudend met het sturen van militaire hulp naar het land. Beelden van de Russische wreedheden, waaronder die in Boetsja, brachten daar echter verandering in. Steeds meer Westerse wapens bereiken het oorlogsgebied.

Stormers

Zaterdag sprak Johnson met Oekraïens president Volodymyr Zelensky over aanvallen van de Russische strijdkrachten tegen burgerdoelwitten, onder meer in Marioepol, Odessa en Lviv. Beide leiders veroordeelden die aanhoudende aanvallen.

Rusland zal volgens Johnson ter verantwoording worden geroepen voor zijn daden en de Britse regering zou daarbij helpen door het verzamelen van bewijzen voor oorlogsmisdaden.

De Britten zouden daarom gepantserde luchtafweervoertuigen sturen, Stormers genaamd, die zijn uitgerust met raketten die straaljagers en helikopters kunnen vernietigen, zo bericht de Britse krant The Sunday Times.

De Stormer vuurt 17 Starstreak-raketten af met hoge snelheid. Dat zijn lasergeleide raketten die zich in drie pijlen splitsen en hun doelen vernietigen via een kinetische impact. Ze hebben een reikwijdte van 7 kilometer.

Oekraïense strijdkrachten hadden al toegang tot de Starstreak-raketten van het VK, maar alleen via schouderlanceerders. De Stormers zouden makkelijker te bedienen zijn. Daarbovenop traint de Britse Defensie Oekraïnse troepen in het gebruik van de machines.

“Ik kan zeggen dat we momenteel Oekraïners in Polen trainen in het gebruik van luchtafweer en in het Verenigd Koninkrijk in het gebruik van gepantserde voertuigen,” zei Johnson deze week tijdens een bezoek aan India.

De Britse regering bevestigde zaterdag ook dat het nog drones en antitankwapens naar Oekraïne zal sturen.

100 miljoen pond

Het is niet de eerste keer dat de Britten wapens zenden naar Oekraïne.

In januari, voor de oorlog begon, stuurde het VK al 2.000 antitankwapens vanwege de dreiging van de Russische invasie. Zo’n 30 soldaten van de Special Operations Brigade van het Britse leger gingen mee om Oekraïense militairen te leren hoe ze de wapens moesten gebruiken.

Op 8 april maakte het VK nog 100 miljoen pond (119 miljoen euro) vrij voor “hoogwaardig militair materiaal” voor de Oekraïense strijdkrachten. Dat ging naar onder meer Starstreak-luchtdoelraketten (toen enkel te gebruiken via schouderlanceerders), 800 antitankraketten, alsook helmen, nachtkijkers en kogelvrije vesten.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20