Acht tips om geld te besparen op vakantie

Wanneer je gaat genieten van een welverdiende vakantie, is geld uitsparen misschien niet je eerste prioriteit. Maar zonder er al te veel moeite voor te hoeven doen kan je met deze tips toch best wat geld uitsparen waardoor je volgende vakantie financieel gezien ineens een stuk dichterbij komt.

Zeker wanneer je met je gezin weggaat, kunnen de onvoorziene kosten toch rap oplopen; een ijsje voor de kinderen hier en daar, lekker uiteten, het bezoeken van pretparken…. Je misrekent je al gauw wanneer je rekening houdt met uitgaven op vakantie en met onderstaande tips houd je meer geld over voor leuke dingen.

1. Zoek naar gratis activiteiten

Wanneer je op internet op zoek gaat naar informatie over je volgende bestemming, zoek dan specifiek naar gratis activiteiten. Er zijn op veel plekken musea, parken en soms zelfs dierentuinen die je gratis kunt bezoeken. Ook kan je zelf wandeltochten uitstippelen waardoor je gratis langs alle bezienswaardigheden komt en het meeste uit je geld én je tijd haalt. Via websites als Tripadvisor kom je ook veel te weten over leuke, lokale uitjes die niets of bijna niets kosten.

2. Boek een hotelkamer met een gratis minibar of koelkast

Door te kiezen voor een hotel met een gratis koelkastje op de kamer, kan je wat vaker een trip maken naar de lokale supermarkt. In supermarkten betaal je nu eenmaal veel minder voor dezelfde dranken die je in het hotel kunt bestellen en je vindt er, net als thuis, dan ook goedkope literflessen van je favoriete dranken zoals water, fruitsappen en frisdrank. Ook vind je er vaak lekkere sandwiches en salades zodat je niet buiten de deur hoeft te lunchen in een duur restaurant.

3. Houd rekening met de locatie van je hotel

Vaak zijn hotels die buiten het stadscentrum of verder weg van de attracties gelegen zijn, goedkoper dan centraal gesitueerde hotels. Veel reizigers kiezen echter toch voor het gemak van een hotel waar alles op loopafstand gelegen is. Maar door te kiezen voor een verder gelegen hotel met uitstekende openbare vervoersvoorzieningen, kan je een hoop geld besparen. Je reist vaak voor een appel en ei met de lokale bus, tram of metro en de prijs per nacht van verder gelegen hotels is vaak erg aantrekkelijk. Kijk uiteraard wel goed op de stadskaart of het hotel van jouw keuze handig gelegen is ten opzichte van haltes voor trein, metro en bus.

4. Neem snacks en water mee voor onderweg

Zeker wanneer je met kinderen reist, is de verleiding vaak groot om ergens onderweg vlug een flesje water te kopen of een snack om hongerige magen te vullen. Dat is vaak niet goedkoop. Zorg er daarom altijd voor dat je iets te knabbelen en te drinken bij hebt, en bij voorkeur eten en drinken dat je gewoon in de lokale supermarkt hebt gekocht. Bedenk maar eens wat het gemiddelde prijsverschil is van een flesje frisdrank bij de supermarkt of bij een bezinepomp, of in een attractiepark. Tel dat op gedurende een paar weken vakantie en je ziet al snel wat je kunt besparen. Kies ook voor snacks die goed blijven in heet weer zodat ze niet bederven.

5. Informeer naar speciale toeristenkaarten voor de stad of het gebied

Veel steden hebben kaarten waarmee je inkom en toegang voor bezienswaardigheden en attracties naar hartenlust kunt combineren. Zo heeft New York bijvoorbeeld de New York Pass. Hiermee kan je tientallen attracties, activiteiten en bezienswaardigheden bezoeken voor één vaste prijs en hoef je dus niet keer op keer je portemonnee open te trekken. Ideaal wanneer je van tevoren wilt weten waar je qua prijzen aan toe bent en dus achteraf niet voor nare verrassingen komt te staan wanneer je jouw creditcardafschrift onder ogen krijgt. Met dergelijke passen krijg je vaak ook korting op allerlei andere activiteiten zoals fietshuur of in bepaalde koffietentjes en restaurants. Tegenwoordig vind je in iedere stad van formaat wel een dergelijke kortingspas. Zoek hier daarom van tevoren informatie over. Je kunt de pas vaak ook al voor aanvang van je reis aanschaffen en hoeft je ter plaatse dus nergens meer zorgen over te maken.

6. Wees flexibel wanneer je gaat vliegen

Wanneer je jouw vliegtickets gaat boeken, zorg dan dat je enkele dagen speling hebt voor je vertrek- en aankomstdata. Ook de tijden waarop je vliegt kunnen een wereld van verschil maken wat betreft de prijs van je vliegtickets. Zo zijn vluchten op vroege en late tijden van de dag vaak goedkoper. Vermijd ook zoveel als mogelijk de precieze startdata van de schoolvakanties; dan schieten de prijzen rap omhoog en kan je per vliegticket zomaar tientallen of zelfs honderden euro’s duurder uit zijn. Speel dus wat met data en tijden en boek op die manier altijd de goedkoopste vliegtickets.

7. Kies voor een appartement in plaats van een hotel

Via de reguliere hotelboekingskanalen maar ook via Airbnb kan je tegenwoordig appartementen huren. Sommige van die appartementen worden door particulieren aangeboden en weer anderen zijn speciaal voor de verhuur ingericht door uitbaters. Maar wat ze gemeen hebben is dat ze vaak voorzien zijn van een volledige keuken met alle apparaten en keukengerei die je thuis ook hebt. Je kunt zo dus veel geld besparen door boodschappen te halen in de supermarkt en de lokale winkels en zelf je maaltje te koken. Uiteten gaan is immers vaak de grootste kostenpost op vakantie. Ook is het zo gemakkelijker om op je voeding te letten en kan je ook op vakantie een gezonde, voedzame maaltijd bereiden.

8. Let op welke plaatsen je eet wanneer je toch voor een restaurant kiest

Wanneer je toch liever uit eten gaat, let dan op zaken als de locatie van de restaurants. In de buurt van de grote attracties en bezienswaardigheden betaal je vaak de hoofdprijs terwijl even verderop in de stillere gebieden van de stad er ook prima restaurants zitten waar meer lokale mensen komen, de kwaliteit beter is en de prijzen lager. Ook kan je ervoor kiezen om tijdens de lunch uit eten te gaan. Lunchmenu’s zijn vaak veel goedkoper en je eet hetzelfde als tijdens het diner maar voor een veel aantrekkelijkere prijs.

 

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.