Accountgegevens gestolen van duizenden gebruikers van Disney+

Enkele dagen na de lancering van Disney+ zijn er al duizenden gestolen accounts op het darkweb te vinden. Van een datalek bij Disney zelf lijkt evenwel geen sprake te zijn.

Disney+, de nieuwe streamingservice van The Walt Disney Company, botst op problemen. De accounts van duizenden abonnees zijn gestolen, de gegevens zijn te koop of zelfs gratis aangeboden op het darkweb. Dat meldt gespecialiseerde website ZD.net.

Disney+ e-mailadressen gestolen

Al kort na de lancering op 12 november circuleerden er gegevens van accounts op het darkweb. Hackers loggen in op het Disney+-account en veranderen vervolgens het paswoord en het e-mailadres dat gelinkt is aan het account.

Volgens Disney zelf is er niets aan de hand. Disney beweert de veiligheidsprotocollen nagekeken te hebben en heeft geen gaten gevonden. Een woordvoerder zegt het volgende: ‘Het bedrijf neemt de privacy en veiligheid van de data van onze abonnees heel serieus en er is geen indicatie van een veiligheidsbreuk aan de kant van Disney.’

Disney+ e-mailadressen gehackt.
epa

Dat verhaal blijkt ook te kloppen. Het is mogelijk dat sommige gebruikers hetzelfde paswoord gebruiken voor verschillende sites, waaronder die van Disney+. Als hun gegevens gestolen zijn bij een andere databreuk in een ander bedrijf, zou dat ook kunnen leiden tot hacking van hun Disney-account.

Credential stuffing

Verschillende grote bedrijven, zoals Yahoo en het ooit populaire MySpace kregen al te maken met een dergelijk datalek. Die gegevens worden op het darkweb dan verkocht. Als er een nieuwe, grote website opduikt, zoals Disney+, gebruiken hackers een tool om automatisch alle adressen met paswoorden uit te proberen. Zo raken accounts gehackt. Dat heet ‘credential stuffing’.

Als u lid bent van een website waar een datalek is geweest, moet u in principe alle paswoorden die met dat e-mailadres aangemaakt zijn, veranderen.

Enkele websites, waaronder de BBC, melden dat ook accounts met e-mailadressen die nooit op hackerslijsten stonden, verkocht zijn. Disney heeft niet op die aantijgingen gereageerd.

Momenteel is Disney+ nog niet in België verkrijgbaar. De lancering is voorzien voor half maart.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20