Beursexpert: “Het is op dit moment absoluut geen goed idee om te beleggen in AI”

Sinds de introductie van ChatGPT, de intelligente chatbot van OpenAI, kijken heel wat beleggers in de richting van bedrijven die zich toespitsen op kunstmatige intelligentie (AI). Volgens Stefan Willems, medeoprichter van Spaarvarkens.be, is het allesbehalve een goed idee om op dit moment in AI te beleggen. “Ik zie heel wat problemen bij dergelijke investeringen”, merkt hij op in gesprek met Business AM.


Beluister het volledige gesprek met Stefan Willems.


Risico’s: Willems noemt in een interview met The Morning Drive op Business AM meerdere problemen op die gepaard gaan met een belegging in AI.

  • “Om te beginnen wordt die technologie opgekocht door grote bedrijven”, merkt de beursexpert op. Hij haalt de investering van Microsoft in OpenAI aan als voorbeeld. De techgigant heeft daarvoor 10 miljard dollar op tafel gelegd. “Sommigen overwegen om aandelen van Microsoft te kopen om hun portefeuille bloot te stellen aan kunstmatige intelligentie, maar die technologie is slechts een heel klein onderdeel van het businessmodel”, klinkt het.
    • De investering in ChatGPT verbleekt tegenover de beurswaarde van Microsoft, die maar liefst 2.000 miljard euro bedraagt. Je wordt door je belegging in de techgigant maar voor een heel klein deel blootgesteld aan AI.
  • “Maar waar ik als belegger nog meer problemen mee heb, is dat AI de afgelopen maanden niet uit de media was weg te denken”, vervolgt Willems. “Dat doet mij terugdenken aan de periodes waarin 3D-printing, elektrische voertuigen of cannabisaandelen heel hip waren. In dat geval wordt er gesproken van de Hype Cycle van Gartner. Er worden enorme verwachtingen gecreëerd, waardoor iedereen in de beleggerswereld op de gehypte aandelen springt.”

Een bubbel

Vooruitblik: Volgens Willems is er een bubbel in de maak.

  • De beursexpert verwijst daarbij naar de chipproducent Nvidia. Die is sinds begin dit jaar gestegen met 60 procent, mede dankzij de hetze rond AI. “Ik sluit niet uit dat die koers opnieuw fors kan zakken”, aldus de oprichter van Spaarvarkens.be.
  • “Door te investeren in AI, investeer je eigenlijk in hoop”, merkt hij op. “Ik geloof in die technologie en daar gaat ook heel veel winst uit kunnen gehaald worden. Maar nu is dat allemaal ingeprijsd.”
  • Op een bepaald moment gaan die bedrijven resultaten moeten voorleggen, en Willems verwacht dat die niet naar wens van de beleggers zullen zijn. “Ontgoocheling zal dan de bovenhand nemen. Het is slechts een kwestie van tijd”, luidt zijn besluit.

(as)

Meer