De Russische oligarch Roman Abramovitsj klaagt de EU aan vanwege haar sancties tegen hem. Advocaten van Abramovitsj zeggen dat hij Vladimir Poetins oorlog in Oekraïne niet steunt.
Net als vele andere Russische oligarchen die banden hebben met de Russische dictator Vladimir Poetin, kreeg Abramovitsj sancties opgelegd van de EU na de inval van Oekraïne. Velen van hen verzetten zich nu ook tegen die sancties door de EU aan te klagen bij het Europees gerechtshof.
“Levensreddende onderhandelaar”
Op 25 mei zouden Abramovitsj’ advocaten van het Belgische advocatenkantoor Daldewolf een brief aan EU-functionarissen in Brussel hebben geschreven om te pleiten dat hij van de sanctielijst zou worden gehaald.
In die brief, die EUobserver kon inkijken, wordt gepoogd om Abramovitsj van de Russische dictator te distantiëren. De oligarch zou een “levensreddende onderhandelaar” geweest zijn voor Oekraïne en de EU wordt beschuldigt van “antisemitische” aanvallen.
“Na de aankoop van Chelsea Football Club is de heer Abramovitsj een van de beroemdste Russische zakenlieden geworden. Het is echter onjuist om deze roem te vertalen naar betrokkenheid of invloed in Rusland”, schrijven de advocaten van Daldewolf. “De heer Abramovitsj heeft nooit zijn steun uitgesproken voor het beleid van de Russische Federatie ten aanzien van Oekraïne.”
De advocaten merkten ook op dat hij zijn fortuin vergaarde voordat Poetin aan de macht kwam en dat hij nu “grotendeels buiten Rusland” werkt. “Zijn rijkdom is grotendeels buiten Rusland beheerd en geïnvesteerd.”
Daarnaast wordt in een tweede brief beweerd dat Abramovitsj “actief deelneemt aan de vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne” en dat “dankzij [zijn] inspanningen” meer dan “400.000 burgers zijn geëvacueerd”. Die brief werd ondertekend door David Arakhamia, een Oekraïens parlementslid en hoofd vredesonderhandelaar, op 27 mei.
Todd Boehly
De financiële sancties tegen Abramovitsj blijven maar komen. Maandag beval een Amerikaanse federale rechter de inbeslagneming van twee van zijn jets. Die zouden een waarde van meer dan 40 miljoen dollar hebben.
In mei werd zijn voetbalclub Chelsea verkocht aan een consortium geleid door de Amerikaanse sportinvesteerder Todd Boehly. En in april bevroor een rechtbank in Jersey, een eiland van het Verenigd Koninkrijk, 7 miljard dollar aan bezittingen van de oligarch. Jersey wordt gezien als een belastingparadijs.
(kg)