Opdoffer van formaat voor Abramovitsj: 7 miljard dollar bevroren in belastingparadijs

Roman Abramovitsj, de Russische oligarch en voormalige eigenaar van voetbalclub Chelsea wordt opnieuw getroffen door sancties. Een rechtbank in Jersey, een eiland van het Verenigd Koninkrijk, bevroor 7 miljard dollar aan bezittingen van Abramovitsj.

De politie van Jersey, een Brits eiland op 22 kilometer voor de Franse kust, doorzocht dinsdag panden die in verband zouden kunnen gebracht worden met zakelijke activiteiten van Abramovitsj, zo bericht de BBC.

Jersey wordt gezien als een belastingparadijs. Het eiland valt onder de Britse monarchie, maar heeft volledige financiële en politieke autonomie.

Vorige maand kwam Abramovitsj op een Britse sanctielijst terecht vanwege zijn banden met de autocraat Vladimir Poetin.

Een rechtbank op Jersey heeft daarom beslist om de bezittingen van Abramovitsj op Jersey te bevriezen. De waarde daarvan zou oplopen tot 7 miljard dollar.

14 miljard

“De rechtbank heeft op 12 april een formeel bevel tot bevriezing uitgevaardigd voor activa met een geschatte waarde van meer dan 7 miljard dollar, die vermoedelijk met de heer Abramovitsj te maken hebben en die zich op Jersey bevinden of eigendom zijn van op Jersey gevestigde entiteiten”, aldus het Jersey Law Officers Department.

Wat die bezittingen precies zijn, is niet duidelijk. Het zou onder meer gaan over eigendommen geregistreerd op het eiland.

De oligarch verliest met deze veroordeling een stevig deel van zijn vermogen. Volgens een lijst van Bloomberg met de vermogens van de rijkste mensen op aarde, bezit Abramovitsj 14 miljard dollar.

(kg)

Meer