Voetbalclub Chelsea verkocht voor recordbedrag aan Amerikaans consortium

Een consortium geleid door de Amerikaanse sportinvesteerder Todd Boehly gaat de aandelen van de Britse voetbalclub Chelsea kopen voor 2,5 miljard pond (2,9 miljard euro). De nieuwe eigenaars beloven daarbovenop 1,75 miljard pond (2,05 miljard euro) te investerenin het belang van de club”. Dat bevestigt Chelsea in een persbericht.

De verkoper van Chelsea FC, oligarch Roman Abramovitsj, werd door het Verenigd Koninkrijk op een sanctielijst gezet vanwege zijn banden met de autocraat Vladimir Poetin. Het VK zal dan ook niet toestaan dat de opbrengst van de verkoop naar Abramovitsj zelf gaat.

“De opbrengst zal worden gestort op een bevroren bankrekening in het VK met de bedoeling om 100 procent te doneren aan liefdadige doelen, zoals bevestigd door Roman Abramovitsj”, aldus Chelseas verklaring aan de pers. “De Britse regering zal toestemming moeten geven voor de overdracht van de opbrengsten van de bevroren Britse bankrekening.”

Duurste club ter wereld

Die opbrengsten gaan om 2,5 miljard pond die het consortium van Boehly betaalt voor de aandelen van Chelsea. Boehly bezit ook al belangen in meerdere Amerikaanse sportclubs zoals het honkbalteam de Los Angeles Dodgers en de basketbalclub Los Angeles Lakers.

“Bovendien zullen de voorgestelde nieuwe eigenaars 1,75 miljard pond investeren in het belang van de club”, aldus Chelsea. Het zou gaan om investeringen in het stadion Stamford Bridge, de reserveploeg, het damesteam, het stadion Kingsmeadow (waar het vrouwenteam en meerdere jeugdteams van Chelsea spelen) en verdere financiering voor de Chelsea Foundation.

In totaal leggen de kopers dus 4,25 miljard pond (4,97 miljard euro) op tafel. Dat zou Chelsea de duurste voetbalclub ter wereld maken. Volgens het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes was FC Barcelona in 2021 de duurste club met een waarde van 4,51 miljard euro (omgerekend, 3,85 pond).

In Boehly’s consortium zitten ook mede-eigenaar van de honkbalploeg Dodgers, Mark Walter, de Zwitserse miljardair Hansjörg Wyss en de Amerikaanse investeringsmaatschappij Clearlake Capital.

Zelfde bod

Eind april deed het Brits chemiebedrijf INEOS van zakenman Jim Ratcliffe exact hetzelfde bod als Boehly’s groep. Het bedrijf bood 2,5 miljard pond, dat bestemd was voor de Charitable Trust ter ondersteuning van de oorlogsslachtoffers, en 1,75 miljard pond om de komende tien jaar rechtstreeks in de club te investeren.

“Dit is een Brits bod, voor een Britse club. Wij geloven dat een club groter is dan zijn eigenaars, die tijdelijke bewaarders zijn van een grote traditie. Met verantwoordelijkheid naar de fans en de gemeenschap”, zei het bedrijf in een verklaring.

Tevergeefs, de club zal naar alle waarschijnlijkheid in Amerikaanse handen komen. Eind mei moet de verkoop worden afgerond.

(lb)

Meer