Overnamestrijd om Chelsea: eigenaar LA Dodgers dicht bij aankoop, ondanks ultiem bod van topman Ineos

De Amerikaanse sportinvesteerder Todd Boehly, de eigenaar van baseballclub LA Dodgers, lijkt de beste kaarten te hebben om de Londense voetbalclub Chelsea over te nemen, melden verscheidene Britse en Amerikaanse media. Jim Ratcliffe, de sterke man van chemiereus Ineos, wil daar nog een stokje voor steken met een “Brits bod”.

Door de sancties tegen de Russische oligarch Roman Abramovitsj, de verkopende eigenaar van Chelsea, is de Londense club in een niemandsland beland, waardoor ze onder meer geen grote transfers meer kan doen. Een nieuwe eigenaar moet een einde maken aan die onzekerheid.

Zakenbank The Raine Group, de onafhankelijke organisator van het biedingsproces, zou nu het consortium rond Todd Boehly, de eigenaar van honkbalclub LA Dodgers, uitgekozen hebben om exclusieve onderhandelingen te beginnen, melden onder meer de BBC en de Wall Street Journal. Dat betekent dat de andere bieders voorlopig niet meer in aanmerking komen.

Tot het consortium van Boehly behoort ook de Zwitserse miljardair Hansjorg Wyss, die begin maart als eerste de mogelijke verkoop van Chelsea door Abramovitsj wereldkundig maakte. De groep zou 2,5 miljard pond veil hebben voor de Londense topclub. De opbrengst van de verkoop gaat omwille van de overheidssancties niet naar Abramovitsj zelf, maar naar zijn stichting voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Ineos

Eerder op de dag deed de Britse miljardair Jim Ratcliffe verrassend een vergelijkbaar bod: 2,5 miljard pond, plus nog het engagement van 1,75 miljard pond investeringen in de komende tien jaar. Hij maakte zijn bod publiek via een statement van Ineos, zijn chemiebedrijf dat ook een grote investering in de haven van Antwerpen doet.

Ratcliffe is een sportfanaat: hij sponsort onder meer de Ineos-wielerploeg en is eigenaar van de Franse voetbalclub Nice. “Dit is een Brits bod, voor een Britse club”, zo wil hij zich differentiëren van Amerikaanse kandidaat-kopers als Boehly. Zijn voorstel komt evenwel veel te laat, waar Boehly de race lijkt te gaan winnen.

(fjc)

Meer