Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

AB InBev experimenteert met bio-afbreekbare verpakking

Logo Business AM
Economie

31/05/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Brouwer Corona is in zijn fabriek in de Mexicaanse stad Tulum gestart met de productie van een biodegradeerbare verpakking. De productie moet het gebruik tegengaan van plastic voor de ringen die pakketten van zes blikken moeten creëren. De ingreep moet volgens Corona, een dochter van biergroep AB InBev, onder meer de oceaanfauna helpen beschermen.

Corona is volgens waarnemers de eerste grote brouwer die op deze vorm van milieuvriendelijke verpakking overstapt. Wanneer de tests in Tulum een positieve evaluatie krijgen, wil Corona de verpakking ook op zijn andere markten introduceren.

Ambachtelijk

“Enkele jaren geleden startte Saltwater Brewery, een ambachtelijke microbrouwerij uit Florida, een trend die mogelijk een gigantische impact kan hebben,” benadrukt de Amerikaanse journaliste Sara Burrows, specialist in milieuvriendelijke ontwikkelingen. “Corona ontwikkelde immers een milieuvriendelijke verpakking op basis van gerst en tarwe uit de restanten van het brouwproces.”

“Deze verpakkingen vermijden immers dat plastic afval het leefmilieu zou kunnen contamineren. Indien de grote brouwerijen en producenten van frisdranken deze trend zouden overnemen, zou uiteindelijk het leven van miljoenen zeedieren kunnen worden gered.”

“Sindsdien zijn ambachtelijke brouwers in Australië, Zuid-Afrika, Polen en Schotland en de Amerikaanse staten Connecticut, Michigan, Pennsylvania en Washington op de kar gesprongen,” zegt Sara Burrows. “Nu kan Corona de bal echt laten beginnen rollen. De Mexicaanse brouwer is immers de eerste grote bierproducent die de technologie test.”

“Indien andere grote brouwers een gelijkaardige strategie adopteren, zou op een grote impact kunnen worden gehoopt. De verpakking is 100 procent biologisch afbreekbaar en kan veilig door vissen, schildpadden, vogels en andere zeedieren worden opgegeten.”

Alternatieven

“Vele zeedieren raken door het plastic afval in problemen,” benadrukt zeebioloog Mark Tokulka. “De dieren slikken het afval in of raken in de restanten gevangen. Jaarlijks gaat het daarbij naar schatting om een miljoen zeevogels en honderdduizend zeezoogdieren en zeeschildpadden.”

Het project vormt een onderdeel van de samenwerking die Corona met de organisatie Parley for the Oceans heeft opgezet rond de overstap naar milieuvriendelijke verpakkingen. Streefdoel is niet alleen het vermijden en onderscheppen van plastic afval, maar centraal staat vooral een zoektocht naar alternatieve oplossingen.

“Het strand is bovendien een belangrijk onderdeel van de genetica van het merk Corona,” verduidelijkte Evan Ellman, directeur duurzaamheid bij de Mexicaanse brouwer, de motieven achter het project. “Tevens beseffen wij ook dat een wereldwijd merk zoals Corona een doorslaggevende invloed kan hebben. Daardoor kan de onderneming een belangrijke bijdrage leveren tot de afbouw van de wereldwijde plastic-vervuiling.”


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks