Aardgas is terug goedkoop in Europa, nadat prijzen vorig jaar hoge toppen scheerden. Desalniettemin blijft de vraag naar het goedje afnemen.
De essentie: De naderende economische crisis in Europa zorgt ervoor dat de consumptie van aardgas daalt.
- De prijs van aardgas op de toonaangevende Nederlandse TTF-beurs bedroeg begin juni 23,11 euro per megawattuur (MWh), het laagste punt in twee jaar.
- Hoewel de prijs intussen lichtjes is gestegen en rond de 30 euro schommelt, is die nog altijd tien keer lager dan tijdens de piek in augustus vorig jaar, toen die ruim 339 euro bedroeg.
- Een lagere prijs zou normaal gezien de vraag omhoog drijven, maar het lijkt er eerder op dat het omgekeerde gebeurt. De vraag naar het goedje in de grootste economieën van Europa is vorige maand gedaald met 9,7 procent vergeleken met een jaar terug, meldt Bloomberg.
- Dat komt voornamelijk door de economische situatie in Europa. Door de aanhoudende hoge inflatie en de hogere rentes die centrale banken hanteren om die te bestrijden, begint de economische motor van het continent te haperen. Bedrijven en industriële actoren consumeren daardoor minder aardgas.
Waarom is gas zo goedkoop?
Teruggeblikt: Behalve de economische situatie hebben een aantal andere factoren ervoor gezorgd dat de prijs van aardgas kon dalen de voorbije maanden.
- Tijdens de winter werden hoger dan normale temperaturen gemeten in grote delen van Europa. Daardoor was minder gas nodig om gebouwen te verwarmen.
- Europese landen hebben ook maatregelen genomen om hun gasverbruik terug te dringen. De EU beoogde een daling van 15 procent, maar uiteindelijk werd tijdens de winter 17,7 procent minder aardgas gebruikt dan gemiddeld.
- Tegelijkertijd konden Europese landen meer aardgas importeren, in de vorm van LNG (vloeibaar gemaakt aardgas), dan aanvankelijk werd verwacht. Het aanbod was op een bepaald moment zelfs zo groot dat schepen moesten aanschuiven om hun lading te lossen.
- In Azië is de vraag ook lager dan verwacht. Dat komt voornamelijk doordat de Chinese economie trager op gang komt dan verwacht, nadat vorig jaar de draconische ‘Zero COVID’-maatregelen van de Chinese regering werden gelost. China is een van de grootste importeurs van LNG in de wereld.
(ns)