Aanval met e-mail kost bedrijven in Benelux gemiddeld 1,2 miljoen euro

Aanvallen met e-mails brengen organisaties over de hele wereld schade toe. Opvallend daarbij is dat de Benelux moet worden gerekend tot de regio’s die de zwaarste impact van deze aanvallen ervaren. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Barracuda Networks, gebaseerd op een enquête bij bedrijven met honderd tot 2.500 werknemers in verschillende sectoren in de Verenigde Staten, Europa en Asia-Pacific.

Waarom is dit belangrijk?

In de Benelux blijkt 85 procent van de ondervraagde organisaties de voorbije twaalf maanden het slachtoffers van minstens één succesvolle aanval met e-mail te zijn geworden. Daarbij was er sprake van een gemiddelde schade van meer dan 1,2 miljoen euro. Volgens 30 procent van de ondervraagde bedrijven is de schade het voorbije jaar drastisch toegenomen.

Aanzienlijke schade: De gevolgen van een aanval met e-mails kunnen volgens Barracuda voor bedrijven bijzonder hoog oplopen.

  • De meest genoemde gevolgen in de Benelux waren reputatieschade (46 procent), directe financiële schade (44 procent) en productiviteitsverlies (43 procent).
  • Wereldwijd kunnen er daarbij tussen de verschillende industriesectoren echter opmerkelijke verschuivingen worden opgetekend.
    • Organisaties in de financiële dienstverlening werden bijvoorbeeld vooral getroffen door het verlies van waardevolle gegevens (59 procent) en geld (51 procent).
    • In de verwerkende industrie bleek daarentegen de verstoring van de bedrijfsactiviteiten (53 procent) de belangrijkste impact.
    • Voor instellingen in de gezondheidszorg waren de herstelkosten om systemen weer operationeel te krijgen het grootst (44 procent).
  • Ongeacht de grootte of de bedrijfstak werden organisaties waar meer dan de helft van de medewerkers op afstand werkten geconfronteerd met hogere risico’s en herstelkosten.

Organisaties onvoldoende voorbereid: Hoewel er in de Benelux veel aanvallen met e-mailplaatsvonden, zegt slechts 14 procent van de organisaties de voorbije twaalf maanden meer te hebben geïnvesteerd in de beveiliging van hun digitale communicatie.

  • Over het algemeen is ruim een derde van de bedrijven in deze regio van mening dat hun systemen en gegevens veiliger zijn dan voorheen. Anderzijds zegt 12 procent zich minder veilig te voelen. Op dit vlak laat de Benelux bijna de hoogste score van de hele wereld te noteren.
  • De belangrijkste risico”s waarop organisaties in de Benelux zich onvoldoende voorbereid voelen, zijn virussen en malware (37 procent), laterale phishing en interne dreigingen (31 procent), spam en het kapen van digitale conversaties (beide 29 procent).
  • “E-mail is een vertrouwd communicatiekanaal dat door iedereen wordt gebruikt en dat maakt het een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen”, zegt Alain Luxembourg, vice-president Benelux and Nordics bij Barracuda, in een commentaar op het rapport.
    • “We verwachten dat aanvallen via e-mail steeds geraffineerder worden, waarbij artificiële intelligentie en geavanceerde social engineering worden ingezet voor datadiefstal of om toegang te krijgen en om beveiligingsmaatregelen te omzeilen.”
    • “Aanvallen via e-mail kan het startpunt zijn voor een breed scala aan cyberdreigingen, waaronder ransomware, gegevensdiefstal, spyware, cryptomining, andere malware en gelijkaardige malafide operaties.”
    • “Het is geen verrassing dat informatica-teams over de hele wereld zich onvoldoende voorbereid voelen om zich tegen dreigingen langs e-mail te verdedigen.”
    • “Een groeiend bewustzijn en inzicht in de risico’s die door het e-mailverkeer kunnen worden veroorzaakt en de robuuste bescherming die nodig is om veilig te blijven, zijn de sleutel om organisaties en hun medewerkers verder te beschermen.”
Meer