Aantal termijnrekeningen met lange looptijd slinkt, terwijl kortlopende formules tot 2 procent opbrengen

Aantal termijnrekeningen met lange looptijd slinkt, terwijl kortlopende formules tot 2 procent opbrengen
Geld euro – Getty Images

De absurditeit in de financiële wereld houdt aan: je geld rendeert meer geld op korte dan op lange termijn. Voorts zien we dat sommige banken stoppen met het commercialiseren van termijnrekeningen met een lange looptijd.

De context: We schreven eerder deze maand al dat er sprake was van een opmerkelijke situatie bij de termijnrekeningen: sommige formules met korte looptijd brengen meer op dan die met een lange looptijd. Sindsdien zijn er enkele langlopende rekeningen met de noorderzon verdwenen.

  • Deutsche Bank springt daarbij in het oog. Begin deze maand kon je bij die bank nog een termijnrekening met een looptijd van tien jaar afsluiten. Daar kreeg je toen een rente van 2,8 procent bruto op. Na betaling van de roerende voorheffing (30 procent) is dat netto nog 1,96 procent.
  • Vandaag lezen we op de site van de bank dat je enkel nog termijnrekeningen met een looptijd van maximaal 18 maanden kunt afsluiten. Indien je je geld voor 1,5 jaar vastklikt, krijg je een rente van 2,01 procent netto.
    • Dat tarief ligt hoger dan wat je momenteel krijgt op de beste termijnrekening met een looptijd van tien jaar. Bij Izola bank ontvang je een jaarlijkse rente van netto 1,925 procent.
  • Geen enkele grootbank biedt op dit moment actief termijnrekeningen (met eender welke looptijd) aan.

Beperkt aanbod: De vergelijking van Spaargids.be leert dat er in totaal 9 termijnrekeningen bestaan met een looptijd van tien jaar, tegenover 11 termijnrekeningen met een looptijd van 1 jaar.

  • Opvallend: bij vijf langlopende termijnrekeningen moet je tevreden zijn met een vergoeding die lager ligt dan 0,5 procent. Bij de kortlopende rekeningen is dat slechts het geval voor vier formules.

Omgekeerde rentecurve

Hoe komt dat? De opmerkelijke situatie bij de termijnrekening ligt in lijn met wat er zich afspeelt op de Belgische rentemarkt, de zogenaamde OLO’s. Zo was het verschil tussen de eenjaarsrente en de tienjaarsrente de voorbije maanden zeer klein. Op bepaalde momenten, zoals eind vorige week, was er zelfs sprake van een omgekeerde rentecurve. Zo bedroeg de eenjaarsrente op 9 maart 3,48 procent, en kwam de tienjaarsrente uit op 3,33 procent.

Impact crisis: De bankencrisis zorgt voor normalisatie van de situatie.

  • De Belgische langetermijnrente is sinds vorige week donderdag met ruim 10 procent gezakt tot 2,92 procent. De kortetermijnrente moest gedurende die periode zo’n 20 procent prijsgeven, en kwam daarmee uit op 2,75 procent.
  • Door de crisissituatie vluchtten beleggers naar veilige havens. Dat deed de koersen van staatsobligaties omhoogschieten, met lagere rentes als gevolg. Voorts wijst die daling erop dat de beleggers verwachten dat de ECB de rente minder fors zal optrekken. Dat hield de monetaire instelling alvast niet tegen om afgelopen donderdag uit te pakken met een verhoging van 50 basispunten.

(dv)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.