2022 was allesbehalve een topjaar voor de markten en dat hebben voornamelijk de miljonairs in hun portefeuille gevoeld, leert het jaarlijkse World Wealth Report van het consultancybedrijf Capgemini.
Aantal Belgische miljonairs daalde in 2022 door afgrijselijk beursjaar

Waarom is dit belangrijk?
De beurzen hebben vorig jaar door onder meer de oorlog in Oekraïne, torenhoge inflatie en stijgende rente rake klappen gekregen. Veel beleggers, en in het bijzonder de vermogende investeerders, zagen daardoor een deel van hun investering in rook opgaan.In het nieuws: Volgens het rapport van Capgemini waren er eind vorig jaar wereldwijd 21,7 miljoen dollarmiljonairs. Dat zijn er 3,3 procent minder dan een jaar eerder. Hun vermogen is afgenomen met 3,6 procent naar 83.000 miljard dollar.
- Martine Klutz van Capgemini merkte tijdens een toelichting van het rapport op dat het om de grootste daling gaat in tien jaar tijd.
- Nergens in de wereld is het vermogen van de dollarmiljonairs zo fors afgenomen als in Rusland. Door de westerse sancties smolt het vermogen van de Russische miljonairs met bijna 16 procent weg.
- Noord-Amerika volgt met een afname van het gemeenschappelijke vermogen met 7,4 procent. In Europa bleef de daling “beperkt” tot 3,2 procent.
- Ook in ons land is het aantal (dollar)miljonairs afgenomen. Ze waren eind vorig jaar nog in totaal met 138.667, wat 1,7 procent minder is dan in 2022. De Belgische miljonairs zagen 2,5 procent van hun vermogen in rook opgaan.
Voor het rapport heeft Capgemini 71 markten onderzocht. Het consultancybedrijf hield bij de berekening van het vermogen rekening met aandelen, andere waardepapieren, investeringen, cashgeld en vastgoed. De gezinswoning wordt niet meegeteld.
Wat is er aan de hand?
Details: We moeten niet ver zoeken voor een verklaring voor die opmerkelijke afname: een slecht beursjaar. Veel miljonairs beleggen immers een aanzienlijk deel van hun vermogen, waardoor ze een grote blootstelling hebben aan alles wat er zich afspeelt op de markten
- In 2020 is de S&P500 bijvoorbeeld met bijna 20 procent gezakt en verloor de Dow Jones zo’n 8 procent. De Nasdaq tuimelde zelfs 30 procent naar beneden. In Europa dook de Eurostoxx600 ongeveer 10 procent lager.
- Er zijn verschillende redenen waarom de beurzen vorig jaar zo zwaar onder druk stonden: de renteverhogingen om de inflatie naar beneden te krijgen, een energiecrisis en de oorlog in Oekraïne.
Niet alle miljonairs zagen hun vermogen slinken
Opvallend: Het vermogen van de miljonairs in Afrika (+1,6 procent), Latijns-Amerika (+2,1 procent) en het Midden-Oosten (+1,5 procent) is toegenomen. Die regio’s profiteerden van de sterke prestaties in de olie- en gassector.
- Die sectoren deden het net goed omdat de energieprijzen waren gestegen. Zo was de gasprijs vorig jaar op het hoogtepunt opgelopen tot 310 euro per megawattuur. Vandaag schommelt die rond 25 euro per megawattuur.