Aanslag Kaboel drukt Amerikaanse beurzen in het rood

Amerikaanse beleggers zijn geschrokken van de aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. De beurzen doken de min in vlak na de explosies waarbij zeker twaalf Amerikaanse militairen omkwamen.

Beleggers waren daarnaast voorzichtig vanwege de aankomende jaarlijkse bijeenkomst van de Federal Reserve in Jackson Hole, waar mogelijk meer bekend wordt over het monetaire beleid in de Verenigde Staten.

Donderdag waren er zeker twee explosies bij een ingang van de luchthaven van Kaboel en een ernaast gelegen hotel. Daarna volgde nog een schietpartij. Inmiddels claimt de radicale beweging Islamitische Staat (IS) achter de aanslag te zitten, waarbij ook tientallen Afghanen zouden zijn omgekomen.

De Dow-Jonesindex sloot de sessie met een verlies van 0,5 procent op 35.213,12 punten. De brede S&P 500 daalde 0,6 procent tot 4.470,00 punten. Techgraadmeter Nasdaq eindigde ook met een verlies van 0,6 procent, op 14.945,81 punten.

Jackson Hole

Om de economie te ondersteunen in crisistijd pompt de Fed al enige tijd tientallen miljarden per maand in het financiële systeem. Beleggers hopen de komende dagen op meer duidelijkheid over wanneer de Fed begint met het afbouwen van de steunmaatregelen, ook om oververhitting van de economie te voorkomen.

Esther George van de centrale bank in Kansas is een van de Fed-bestuurders die de tijd daar rijp voor acht. Zelfs nu de Delta-variant van het coronavirus voor meer risico’s zorgt zal het afbouwen van de steun volgens haar niet leiden tot een ontsporing van de economie, zo liet ze weten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20