Vooral het geldbeleid van centrale banken en de vele stimuluspakketten die verdeeld werden tijdens de pandemie worden gezien als een “krachtige motor” voor de globale markten.
Aandelenmarkten sloten 2021 wereldwijd af met winsten die opliepen in de dubbele cijfers, en dat voor het derde jaar op rij. Dat komt vooral door het soepele monetair beleid dat het grootste deel van het jaar werd aangehouden door centrale banken, maar ook door een “vloedgolf” aan fiscale stimuleringsmaatregelen om de economie bij te staan met het herstel na Covid-19. Dat schrijft The Financial Times (FT) op de vooravond van 1 januari.
De FTSE All-World aandelenindex, een beursindex die sinds 1986 meer dan 3.100 bedrijven in 47 landen bestrijkt, steeg in 2021 met 16,7 procent en overtrof daarmee de winst van 14,1 procent die het eind 2020 optekende. De absolute kaskraker bleef echter het jaar 2019, toen diezelfde index een stijging van 24 procent noteerde, vlak voor de coronacrisis dus.
Oogje op Omikron houden
2021 was een optimistisch jaar voor vele beleggers door de snelle uitrol van de vaccins voor SARS-CoV-2. Verdere vaccinering kan leiden tot een vraagschok op de markten en zal naar verwachting ook resulteren in een sterke economische heropleving, stipt FT aan.
“Het is ongelooflijk geweest. Het monetair beleid, de fiscale stimuleringsmaatregelen en de uitrol van vaccins waren krachtige motoren voor aandelen”, zei Kristina Hooper, chief global market strategist bij Invesco, een beleggingsmaatschappij, tegen de zakenkrant.
Beleggers kunnen wellicht uitkijken naar 2022 met wat voorzichtig optimisme dat de huidige opwaartse trend zal doorzetten. De wereldwijde gevallen van Covid-19 blijven wereldwijd echter snel toenemen. Op 30 december werden er over de hele wereld bijna 2 miljoen besmettingen opgemerkt, het hoogste aantal ooit in de geschiedenis van de pandemie.
Dat zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor de globale toeleveringsketens, de prestaties van bedrijven en de productiekosten van allerlei goederen. Toch lijkt het er voorlopig op dat de Omikron-variant eerder milde symptomen veroorzaakt, wat wel eens zeer positief nieuws kan zijn.
Strakker geldbeleid van de centrale banken
Ondertussen vormt een strakker geldbeleid van de centrale banken om de stijgende inflatiecijfers in toom te houden mogelijk een negatief verhaal voor het komende jaar.
De Amerikaanse Fed verwacht dit jaar nog drie renteverhogingen door te voeren om de inflatiedruk te temperen. De Fed heeft ook een blauwdruk opgetekend om de afbouw van zijn obligatie-opkoopprogramma uit het pandemietijdperk te versnellen. Daarvoor werd voorheen zo’n 120 miljard dollar per maand vrijgemaakt.
De voortdurende duizelingwekkende hausse van allerlei aandelenkoersen en cryptomunten, in vergelijking met andere activa zoals goud, betekent wel dat aandelen in 2022 hun aantrekkingskracht wellicht zullen behouden. Al zal er wel met enige angst worden gekeken naar de evolutie van het geldbeleid van de centrale banken en de verdere afloop van de pandemie.