Aandeelhouders Amerikaans wapenfabrikant eisen maatregelen om veiligheid te garanderen

Een meerderheid van de aandeelhouders van de Amerikaanse wapenfabrikant Sturm Ruger heeft tijdens de algemene vergadering van het bedrijf de publicatie van een mensenrechtenrapport gevraagd. Dat heeft Christopher Killoy, chief executive van Sturm Ruger, bevestigd.

De goedkeuring van de resolutie, naar voren gebracht door het Interfaith Center on Corporate Responsibility (ICCR), betekende een tegenslag voor het bedrijf, dat zich tegen de maatregel had verzet.

Inherente dodelijkheid

De resolutie eist dat Sturm Ruger duidelijk maakt op welke manier de onderneming maatregelen voorziet om te beletten dat producten van de onderneming zouden worden misbruikt en op die manier een gevaar voor het eerbiedigen van de mensenrechten zouden creëren.

De aandeelhouders reageren met de resolutie op een recente golf van schietpartijen in de Verenigde Staten. Daarbij wordt onder meer gewezen naar de tragedie in de stad Uvalde (Texas), waar een tiener op een school negentien kinderen en twee leerkrachten doodschoot. Deze moordpartij heeft in de Verenigde Staten het langlopende debat over wapencontrole heropend.

De resolutie voert aan dat de inherente dodelijkheid van vuurwapens alle wapenfabrikanten blootstelt aan verhoogde risico’s op inbreuken tegen de mensenrechten. Er wordt aan toegevoegd dat Sturm Ruger onvoldoende duidelijk heeft gemaakt op welke manier de onderneming een misbruik van zijn producten tegengaat.

Een rapport dat het bedrijf drie jaar geleden terzake heeft gepubliceerd, heeft volgens de resolutie geen zinvolle oplossingen naar voor gebracht om het wapengeweld aan te pakken.

Activisten

Christopher Killoy stelde dat het bestuur van de onderneming zal bekijken op welke manier het best op de resolutie kan worden gereageerd. Hij voegde eraan toe dat de onderneming snel met een verklaring naar buiten zal komen. Tegelijkertijd noemde de topman echter de initiatiefnemers van de resolutie activisten die het Amerikaanse grondwettelijk recht op wapenbezit willen ondermijnen.

“De goedkeuring van de resolutie is grotendeels te danken aan de steun van een aantal institutionele aandeelhouders, die vaak zelfs geen enkele bereidheid tonen om met het bedrijf een gesprek aan te gaan”, betoogde Killoy.

“Anderen hebben blindelings de richtlijnen van adviseurs zoals Institutional Shareholder Services ( ISS) of Glass Lewis gevolgd.” Die twee partijen hadden de aandeelhouders van de wapenfabrikant aanbevolen om zich achter de resolutie te scharen.

De initiatiefnemers van de resolutie beklemtoonden te hopen dat Sturm Ruger de bekommernis van de aandeelhouders ter harte zal nemen. “We zijn ervan overtuigd dat er een overeenkomst kan worden gevonden waarbij de veiligheid van de burgers kan worden verzekerd zonder aan het recht op het bezit van wapens te raken”, merkten ze op.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20