Aandeel Bpost neemt diepe duik ondanks beter dan verwacht winstcijfer

Het Belgische postbedrijf Bpost kon donderdagavond uitpakken met een mooi kwartaalrapport. De resultaten waren zodanig goed dat de CEO Dirk Tirez de prognose voor heel 2021 heeft opgetrokken. Desalniettemin noteert het aandeel na ruim vijf uur handelen bijna 8 procent in het rood.

Bpost heeft in het tweede kwartaal van dit jaar beter gepresteerd dan verwacht. Het postbedrijf boekte in dat kwartaal 1,03 miljard euro omzet. Dat is 1,4 procent minder in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. De omzetcijfers liggen net onder de verwachting van de analisten. Zij hadden een omzet van 1,04 miljard euro voorspeld.

De winst steeg wel in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De bedrijfswinst nam toe met 31,6 miljoen euro tot 106,6 miljoen euro. Dat is beter dan de verwachte 94 miljoen euro bij de analisten.

De resultaten waren sterk genoeg voor Tirez om de prognose voor het volledige jaar te verhogen. De CEO verwacht dat de bedrijfswinst dit jaar boven de 340 miljoen euro zal uitkomen. In mei was er nog sprake van een bedrijfswinst van 310 miljoen euro.

Aandeel Bpost duikt diep in het rood

“De postdivisie is veerkrachtiger dan verwacht”, zei Frank Claassen van Degroof Petercam vrijdag in reactie op de cijfers. “We denken dat de hoger dan verwachte bedrijfswinst voor een belangrijk deel te danken is aan eenmalige positieve effecten. Zo zijn door de coronapandemie meer brieven verstuurd. Daardoor zien we minder ruimte om onze prognoses voor de bedrijfswinst in het boekjaar 2022 en daarna te verhogen.”

De resultaten leken op het eerste gezicht een positieve impact te hebben op de beurskoers van Bpost. Kort na het luiden van de openingsbel schoot de koers hoger tot 10,42 euro. Dat was een stijging van 7,7 procent in vergelijking met de sluitingskoers donderdagavond. Maar het mooie liedje duurde niet lang. Na een uur handelen was de koers al gezakt tot 9,8 euro. Omstreeks 14.50 uur was het aandeel van Bpost 8,93 euro waard, of 7,65 procent minder dan bij de start van de handelsdag.

Analisten stellen vragen bij winstprognose

Volgens De Tijd is de daling het gevolg van de telefonische conferentie met analisten vrijdagochtend. De analisten stelden zich vragen bij de winstprognose van 340 miljoen euro voor 2021. Na een sterke eerste jaarhelft zou dat betekenen dat het postbedrijf tijdens de tweede helft van dit jaar verwacht slechts 120 miljoen euro winst te realiseren.

Ook Tom Simonts, Senior Financial Economist bij KBC reageerde koeltjes op de verhoging van de winstprognose. “Een verhoging van 310 tot 340 miljoen euro zegt niet veel”, klonk het vrijdag. “Beleggers hadden wellicht op wat meer duidelijkheid gerekend.”

Tirez benadrukte tijdens de conferentie dat hij het tijdens het tweede kwartaal opgeveerde briefvolume in het derde en vierde kwartaal weer ziet verzwakken tot een jaar-op-jaarkrimp van ongeveer 10 procent. “En dat is heel anders dan de trend in het eerste en tweede kwartaal”, zei hij.

Lees ook:

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20