Chinees-Amerikaanse gebruikers van chatservice WeChat hebben ontdekt dat hun berichten over de onrust in Hongkong gecensureerd worden. Dat weet The Verge.
WeChat is een veelgebruikte service in China. Voor Amerikanen met Chinese roots of familie in de Volksrepubliek is de dienst dan ook niet weg te denken. Censuur komt courant voor in China, ook in berichtenapps. Dat ook Amerikaanse burgers getroffen worden, is echter nieuw.
Geen cash meer, wel WeChat
WeChat is trouwens niet alleen een chatservice maar ook een betalingsplatform, een sociaal netwerk en een planningstool. De betalingssystemen WeChat en AliPay zijn intussen zo ingeburgerd dat zelfs straatverkopers geen cash meer aannemen en overschakelen op QR codes.
Door de band genomen worden niet-Chinese WeChat-gebruikers ook niet gecensureerd zoals Chinese burgers. Wie ooit een Chinees telefoonnummer gehad heeft, zou echter wel onder dezelfde regeling kunnen vallen, denken analisten bij The Verge.
Het is niet duidelijk of er ook Europese gebruikers van WeChat slachtoffers zijn van censuur.
Tencent, de eigenaar van WeChat, heeft nog niet willen reageren op de aantijgingen.
Surveillance
WeChat heeft elke maand 1 miljard unieke gebruikers. De app is zo populair dat hij in China regelmatig gebruikt wordt om toezicht te houden op mensenmassa’s. Daar gebruikt WeChat een soort hittekaart voor, die overheden ook kunnen gebruiken om onverwachte samenkomsten te spotten.