Betalen met gezichtsherkenning in de lift in China nu ook WeChat Pay test lanceert

WeChat Pay, het tweede belangrijkste betaalplatform van China, gaat gezichtsherkenning als betaalmiddel testen. Daarmee krijgt het idee van gezichtsherkenning een doorstart in de Volksrepubliek.

Als het van betalingsmogul Tencent afhangt, zal haar betalingsplatform WePay binnenkort werken met gezichtsherkenning. Momenteel doen de meeste Chinezen hun betalingen via smartphone, met een QR-code.

Zonder smartphone

De twee meestgebruikte systemen daarvoor zijn Tencents WeChat Pay en Alibaba’s AliPay. Greg Geng, de vicepresident van Tencent, ziet echter nieuwe technologieën de QR-code snel overnemen. Vandaar dat WeChat Pay nu een gezichtsherkenningssysteem zal testen, volledig zonder smartphone.

Het project ‘Frog Pro’ staat al sinds augustus in de steigers, binnenkort kunnen klanten het ook gebruiken bij enkele grotere winkelketens. Daarmee haalt Tencent AliPay in, dat vorig jaar zijn gezichtsherkenningssysteem Dragonfly lanceerde.

Nu zowel Tencent als WeChat Pay op die gezichtsherkenningswagen springen, lijkt een nieuwe betaalrevolutie in China in de maak. De technologie staat ook toe om zonder smartphone te werken. Daarmee verwijderen Tencent en Alibaba opnieuw een horde om makkelijk aankopen te doen.

Transacties voor buitenlanders

Voor Tencent hun Frog Pro echt gaat pushen, zetten ze extra in op de expansie van WeChat Pay. Daarvoor staan ze nu ook buitenlandse kredietkaarten en debetkaarten toe op het platform. Dat moet het de meer dan 500 miljoen toeristen in China per jaar, makkelijker maken om ook echt iets te kopen in de Republiek. Daarna kan er ook voor buitenlandse klanten overgeschakeld worden op gezichtsherkenning.

Geng bevestigde dat Tencent zich ook aan de privacyregulering moet houden voor Frog Pro. WeChat Pay kan meer dan een miljard transacties per dag verzekeren. Het bedrijf heeft dan ook een set veiligheidsmaatregelen getroffen die ook van toepassing zullen zijn op betalingen met gezichtsherkenning.

De Chinese betaalsystemen worden gezien als de meest geavanceerde ter wereld. Cash- en kaartloos is er de norm, maar vereiste wel nog steeds een bankrekeningnummer. Dat maakt het voor buitenlanders in China niet evident om op straat aankopen te doen.

Meer