“Enkel Indonesië, Micronesië, Tadzjikistan en Turkmenistan.” Met dat lijstje onfrisse dictaturen probeerde premier Alexander De Croo (Open Vld) zich er twee weken geleden van af te maken: geen verplichte vaccinatie in ons land.
- Het feit dat PS-voorzitter Paul Magnette het ondertussen al een aantal keer heel hardnekkig op tafel had gelegd, en zo zijn liberale coalitiepartner onder druk had gezegd, verklaarde voor een deel de koppige en scherpe reactie van de premier: er kan maar één haan de baas zijn.
- Maar daarmee heeft De Croo zichzelf wel flink vastgezet. Op het Overlegcomité midden oktober besliste men al strategisch om aan coronacommissaris Pedro Facon te vragen een rapport te maken over de verplichte vaccinatie, en de “voor- en nadelen” ervan. Maar de politieke realiteit in Europa dreigt nu De Croo in te halen.
- Immers, bij de grote buur Duitsland ligt het heel concreet op tafel, de ‘Impfpflicht’, in het prachtige Duits dus de verplichte vaccinatie. Want de nieuwe kanselier Olaf Scholz sprak zich deze week heel duidelijk uit voor zo’n verplichting. “In deze omstandigheden is het moreel een verdedigbare positie dat we iedereen moeten beschermen, en dus ook dat iedereen een vaccin zal moeten nemen”, zo verklaarde Scholz aan Bilt.
- De kanselier zou het Parlement vrij laten stemmen, daar is een meerderheid voor die verplichting. Die zou tegen februari 2022 ingaan, al tegen Kerst wil Scholz nog 30 miljoen bijkomende prikken laten zetten. Daarbij zouden niet alleen verplegers, apothekers en dokters, maar ook chemici, dierenartsen én tandartsen verplicht worden opgeroepen, om een massale vaccinatiecampagne te organiseren.
- Duitsland kampt met een felle nieuwe golf, en dus dringen harde maatregelen zich op volgens de regeringsleider. Duitsland heeft een vaccinatiegraad die rond 68,5 procent blijft hangen. Daarmee doen ze het merkelijk slechter dan Vlaanderen, maar bijvoorbeeld wel beter dan Brussel, dat bij de slechtste gebieden in Europa zit.
- Vandaag komt Scholz samen met de zestien ministers van Volksgezondheid van de Duitse deelstaten. Daar zou dus al de knoop doorgehakt kunnen worden. Daarmee zou Duitsland dan Oostenrijk volgen.
- Ondertussen heeft Griekenland ook een semiverplichting ingevoerd voor vaccins in het land. Iedereen ouder van 60 jaar die nog weigert een vaccin te nemen dreigt aan te lopen tegen stevige boetes. Al wie tegen midden januari geen vaccinatie geboekt heeft, moet een boete van honderd euro ophoesten, per maand.