Zakenreizen hebben voor volledig herstel nog minstens twee jaar nodig

Volgend jaar zal de luchtvaartsector wereldwijd meer dan 1 miljard dollar inkomsten genereren uit zakenreizen. Dat betekent een stijging met 37 procent tegenover de resultaten die dit jaar konden worden opgetekend. Dat blijkt uit een rapport van Global Business Travel Association (GBTA).

De experts wijzen er echter op dat de sector nog minstens twee jaar nodig zal hebben om zich volledig van de coronacrisis te kunnen herstellen.

Drempels

“Er konden verschillende factoren worden opgemerkt die de groei van de zakenreizen dit jaar hebben afgeremd”, wordt in het rapport aangevoerd. “In eerste instantie moet daarbij naar een nieuwe stijging van het aantal besmettingen met het virus Covid-19 en naar de verspreiding van nieuwe varianten worden gewezen.”

“Daarnaast moest ook met ongelijke vaccinatiepercentages rekening worden gehouden, terwijl de problemen met de toeleveringsketen eveneens een impact hebben gehad. Al die elementen hebben het herstel van de zakenreizen dit jaar geschaad.”

“Dit jaar zullen de uitgaven voor zakenreizen waarschijnlijk tot een niveau van 754 miljard dollar oplopen”, zeggen de onderzoekers nog. “Dat is 14 procent meer dan vorig jaar. Dat cijfer ligt echter lager dan de ramingen die in februari naar vaar waren geschoven. Daarbij werd voor dit jaar een totale groei met 21 procent in het vooruitzicht gesteld.”

“Het tempo van het herstel van de zakenreizen is van groot belang voor grote wereldwijde luchtvaartmaatschappijen, die aanzienlijke problemen ervaren om naar winstgevendheid terug te keren.”

“Ook een aantal hotelketens en restaurants zijn voor hun inkomsten in sterke mate van zakenreizigers afhankelijk. Zakenklanten zijn voor deze services vaak bereid hogere prijzen te betalen dan vakantiegangers.”

Noodzaak

Twee jaar geleden bereikten de bestedingen aan zakenreizen een piek van 1,4 biljoen dollar. Dat cijfer viel vorig jaar, dat grotendeels in de greep van het coronavirus zat, met 54 procent terug tot 661 miljard dollar. Pas over drie jaar zal volgens het rapport opnieuw op een niveau van 1,4 biljoen dollar kunnen worden gerekend.

De onderzoekers wijzen er nog op dat China en de Verenigde Staten dit jaar de grootste budgetten voor zakenreizen zullen besteden. In beide landen zou tegenover vorig jaar op een groei met 30 procent kunnen worden gerekend.

Uit een enquête bij vierhonderd zakenreizigers bleek dat 86 procent te kennen geeft dat de missies noodzakelijk zijn om de bedrijfsdoeleinden te bereiken. Daarnaast zegt 81 procent ervan overtuigd te zijn dat de zakenreizen volgend jaar minstens een even hoog niveau zullen vertonen dan voor de uitbraak van de coronapandemie.

Tevens werd vastgesteld dat 54 procent erkent de zakenreizen te missen, waarbij velen aangeven te hopen in de toekomst vaker een zakenreis te kunnen maken. Daarentegen zou 43 procent er geen probleem mee hebben in de toekomst minder verplaatsingen te moeten maken.

(bzg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.