In een poging om de stijgende olieprijzen de kop in te drukken, heeft Amerikaans president Joe Biden de grootste olieverbruikende landen – waaronder China, India en Japan – opgeroepen om hun strategische olievoorraden op de markt te brengen.
Symbolische daad
Landen overal ter wereld bewaren een strategische voorraad van ruwe aardolie die van pas kan komen in noodsituaties, zoals bij natuurrampen of tijdens energiecrises. President Biden heeft nu de opmerkelijke oproep gelanceerd bij enkele van de grootste verbruikers van olie om een deel van die strategische voorraden op de markt te brengen.
Daarmee wil Biden zijn ongeduld duidelijk maken bij de OPEC-landen, die volgens hem niet genoeg doen om de productie van aardolie op te drijven. “Dit moet een symbolische daad zijn van de grootste consumenten ter wereld, om zo een boodschap te sturen naar de OPEC dat ze hun gedrag moeten aanpassen”, laat een bron weten aan persagentschap Reuters.
De VS lanceerde eerder zo’n gecoördineerde actie, dat was in 2011 toen OPEC-lid Libië in oorlog was. Deze actie – als ze wordt uitgevoerd – zou een grotere impact hebben aangezien China mee betrokken wordt in de plannen. De Chinese overheid zegt zelf al aan plannen te werken om een deel van de strategische voorraad uit te brengen, maar ontkent in te gaan op het Amerikaanse voorstel.
Volgens Reuters zou de VS meer dan 20 tot 30 miljoen tonnen ruwe olie uit zijn strategische voorraad moeten verkopen of uitlenen om een invloed te hebben op de markt.
De OPEC-landen en andere olieproducerende landen zoals Rusland (OPEC+) produceren dagelijks ongeveer 400.000 tonnen ruwe aardolie, zij zeggen dat de VS voorzichtig moet zijn met de uitgave van strategische voorraden aangezien dit marktverstorende effecten kan veroorzaken. Volgens de secretaris generaal van de OPEC, Mohammad Barkindo, zou het globale aanbodsoverschot reeds in december de kop op kunnen steken. Daarom zou het volgens hem onvoorzichtig zijn om nu strategische voorraden op de markt te brengen.
Politieke motieven Biden
Biden heeft ook politieke motieven voor deze globale oproep. De brandstof- en voedselprijzen blijven verder stijgen, de afgelopen maanden kenden consumptiegoederen overal ter wereld recordhoogtes. Vorige week bereikte de inflatie in de VS een niveau van 6,2 procent, dat was het hoogste niveau sinds 1990.
Door die algemene prijsstijgingen neemt de tevredenheid bij Amerikaanse consumenten sterk af. Amerikanen zien hun facturen de hoogte ingaan en wijzen naar Biden en de Democraten als hoofdverantwoordelijken voor de verhoogde rekeningen. Begin november lag het goedkeuringscijfer van Biden op 42,9 procent, een meerderheid van de Amerikanen keurt de termijn van de president dus niet goed.