Zorgt Avalanche (AVAX) binnenkort voor een aardverschuiving op de cryptomarkt?

Cryptomunt Avalanche (AVAX) steeg de afgelopen week met meer dan 45 procent. Het blockchainplatform trekt heel wat nieuwe investeerders aan met zijn ecovriendelijke systeem. Maar hoe innovatief en milieuvriendelijk is de motor achter AVAX echt?

Wie de cryptomarkt goed in de ogen houdt, merkt de laatste weken verschillende digitale munten op die stevig in opmars zijn. Smart contract-munt Solana (SOL) is daar één van. Maar ook Avalanche (AVAX) rukt fors op. Op het moment van schrijven, staat de marktwaarde van Avalanche op meer dan 20 miljard dollar. Een AVAX-munt gaat over de digitale toonbank voor 95 dollar per stuk. Maar wat onderscheidt Avalanche precies van andere cryptomunten en blockchainprojecten?

Minder energie-intensief

Een eerste essentieel verschil met andere crypto, is dat Avalanche gebruik maakt van een proof-of-stake-systeem om transacties te valideren. In dat soort systeem worden munten ingezet om een “node”, ofwel knooppunt, van het systeem te worden. Een portefeuillehouder die genoeg munten inzet, kan een “validator” worden en zo transacties goedkeuren en nieuwe cryptomunten aanboren. Ethereum wil naar dit systeem overstappen, in plaats van het vervuilende en energiehongerige proof-of-work-systeem van munten zoals Bitcoin.

“Bitcoin-uitvinder Satoshi Nakamoto bedacht een proof-of-work-systeem, zodat er steeds werk geleverd wordt door computers. Het voordeel hiervan is dat je het netwerk levendig en draaiende kan houden,” zegt Wilson Wu, hoofdverantwoordelijke voor Azië bij Avalanche, tegen Business AM. Cryptobedrijf Ava Labs, de onderneming achter Avalanche, kiest echter resoluut voor het proof-of-stake-systeem, waar minder energie-intensieve toepassingen voor nodig zijn.

Er zijn op dit moment zo’n 1.100 knooppunten op het netwerk van Avalanche. Om “validator” te worden, moet een persoon 2.000 AVAX-munten (190.000 dollar) inzetten. Als “validator” heb je vervolgens wel wat energie nodig om transacties goed te keuren, en dus munten te minen. “Maar zelfs vergeleken met de energievereisten van een munt zoals Solana, is Avalanche bijzonder milieuvriendelijk,” meent Wu. Solana zou volgens zijn gemeenschap zo’n 1,200 kilowattuur verbruiken per jaar. Een pak minder dan Bitcoin dus. Avalanche meent echter nog ecovriendelijker te zijn.

“We zijn geen ‘Ethereum Killer’… maar wel razendsnel”

Een tweede verschil met andere blockchain-projecten, is dat Avalanche werkt met een zogenoemd gedistribueerd blockchainsysteem. Er zijn namelijk drie verschillende “chains” die samen opereren. Die bestanddelen zijn de X-, P- en C-chain. De X-chain wordt gebruikt voor het creëren van AVAX-munten en financiële transacties. De P-chain kijkt naar het proces van het staken en de C-chain regelt smart contracts.

Door deze structuur zou het eenvoudig zijn om het Avalanche-netwerk uit te breiden en zijn werking pijlsnel te houden. Avalanche beweert namelijk dat het 4.500 transacties per seconde kan doorvoeren.

Het systeem behoudt ook een soort digitale “brug” met dat van Ethereum. Via die brug wil het cryptobedrijf het gemakkelijk maken voor gebruikers om veilig en efficiënt van het ene systeem naar het andere over te stappen. “Dit zijn de eigenschappen dat gebruikers niet direct zien op de publieke zijde van de blockchain. Waarom zijn iPhones sneller dan de rest? Waarom zijn smartphones van Xiaomi en Huawei anders dan de rest? Dat heeft te maken met de fundamentele bouwblokken in die toestellen. Net zoals onze blockchain ook fundamenteel anders opgebouwd is dan de rest,” stipt Wu aan.

Toch ziet Avalanche zichzelf niet als een “Ethereum killer”, zoals vele nieuwe blockchainprojecten vaak worden aangeprezen. “We denken dat er in de toekomst verschillende blockchains naast elkaar zullen bestaan en met elkaar verbonden zullen zijn. Daarom werken we aan een brug tussen Ethereum en Avalanche,” voert Wu aan. Desondanks wil het Avalanche-team wel de snelheid van zijn blockchain onderstrepen. “Volgens onze meest recente test duurde het tien minuten om een gebruiker van Ethereum naar Avalanche over te zetten. Dat proces duurde langs onze kant maar één seconde,” klinkt het.

900 miljoen dollar aan AVAX-munten voor gebruikers

Avalanche kon de afgelopen weken enorm veel investeringen van durfkapitalisten ophalen. Zelfs Grayscale, het grootste cryptobeleggingsfonds ter wereld dat een schat van meer dan 650.000 Bitcoins aanhoudt, overweegt om te investeren in AVAX.

Het cryptobedrijf faciliteert dan ook grote beleggingen. Er zijn maar liefst twee investeringsfondsen opgezet door Avalanche. Het Blizzard-fonds voor globale beleggers en het AVATAR-fonds met een focus op geldschieters uit Azië, maar ook wereldwijde investeerders. “Durfkapitalisten zien nieuwe opportuniteiten in cryptomunten, de blockchainsector, NFT’s en het metaverse. Door hun investeringen is er ook een grote kans dat andere grote projecten de technologie van Avalanche zullen implementeren,” redeneert Wu.

De gedecentraliseerde cryptobeurs Sushiswap stapte al over naar het systeem van Avalanche. En het cryptobedrijf wil nog meer grote spelers en gebruikers lokken. Hiervoor zet Avalanche onder de noemer “project-Rush” zo’n 10 miljoen AVAX-munten opzij. Die mogen nieuwe gebruikers aanwenden om een aantal geselecteerde platformen van het Avalanche-systeem te verkennen. Volgens de huidige marktwaarde van AVAX, betekent dat een investering van meer dan 900 miljoen dollar voor het aantrekken van meer gebruikers.

“Je moet Avalanche eigenlijk zien als een soort ‘app store’. Op dit moment zijn er zo’n 300 dApps beschikbaar op de blockchain van Avalanche. Dat is nog niets in vergelijking met de duizenden apps die bestaan voor smartphones. Zo vroeg zijn we dus als we kijken naar de ingebruikneming van blockchaintech,” zegt Wu.

Wat met de Chinese regelgeving dan?

Avalanche is een bedrijf dat grotendeels vanuit China opereert, een land dat het aanbieden van nieuwe munten (zogenoemde ICO’s, ofwel initiële muntaanbiedingen) en het mijnen naar munten verboden heeft. Hoe kan het bedrijf dan toch zijn zaken verderzetten?

“Dat is niet zo ingewikkeld als men denkt. We nemen enkele zorgvuldige voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat de overheid ingrijpt. We verkopen geen cryptomunten in China en onderhouden ook geen beurs voor digitale munten. Tenslotte zorgen we er ook voor dat we geen geld binnen China bewegen”, legt Wu uit. Zolang Avalanche dus geen Chinese burgers aanzet tot het kopen van cryptomunten, of een geldbeurs wil opzetten voor digitale munten, zou alles in orde zijn.

Mede-oprichter en Avalanche-hoofdingenieur Maofan “Ted” Yin werd ooit zelfs benaderd door personeel van de Chinese centrale bank om de technologie rond digitale centrale bankmunten (CBDC’s), zoals de digitale yuan, te bespreken. Volgens Ava Labs was het een productieve meeting. “We willen Chinezen op een educatieve manier kennis laten maken met blockchaintechnologie, zonder dat ze zelf munten moeten gebruiken. Dat is onze strategie om uit de problemen te blijven” besluit Wu.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.