Amsterdam wil vastgoedbeleggers de stad uit met ‘zelfwoonplicht’: “Woningen zijn om te wonen, niet om aan te verdienen”

Wie een huis van meer dan 512.000 euro koopt in Amsterdam, mag de eerste vier jaar na aankoop het huis niet verhuren. De ‘zelfwoonplicht’ is een middel dat het Amsterdamse stadsbestuur wil inzetten om vastgoedbeleggers weg te houden, en huizen vrij te houden voor ‘echte Amsterdammers’.

“Woningen zijn er niet om aan te verdienen”

Amsterdam wil zijn vastgoedmarkt beschermen van beleggers die huizen kopen om ze vervolgens aan woekerprijzen te verhuren. Daarom zal vanaf februari het stadsbestuur een zogenaamde zelfwoonplicht of opkoopbescherming invoeren.

Wie in de Nederlandse hoofdstad een woning koopt van meer dan 512.000 euro, mag tijdens de eerste 4 jaar na aankoop het pand niet verhuren. Op die manier wil de stad duurdere huizen overlaten aan kopers die effectief in de stad schikken te wonen, in plaats van beleggers die winst willen maken met de verhuur van een felbegeerd pand in de grachtenstad. Enige uitzondering: huizen die bij aankoop al als huurwoning dienden vallen niet onder de regeling.

“”Het is onacceptabel dat mensen die op zoek zijn naar een woning worden afgetroefd door beleggers die woningen opkopen om ze tegen torenhoge prijzen te verhuren”, zegt de Amsterdamse wethouder (Nederlands equivalent van schepen, nvdr.) voor Wonen Jakob Wedemeijer (SP) tegen NOS. “Daarom willen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk woningen alleen kunnen worden gekocht door mensen die er ook echt gaan wonen. Woningen zijn om in te wonen en niet om aan te verdienen.”

Verdubbeling in zeven jaar

Ruim zes op de tien Amsterdamse woningen zal onder de opkoopbescherming vallen. Nederland kende de laatste jaren, net als België, een sterke toename van de woningprijzen. Op zeven jaar tijd zijn de woningprijzen in Amsterdam bijna verdubbeld, een derde van de woningen in de Nederlandse hoofdstad zijn in handen van particuliere beleggers.

Vastgoed Belang, een belangenorganisatie voor particuliere verhuurders, zegt alleszins tegen de opkoopbescherming te zijn. Volgens hen zal de maatregel net de middeninkomens en starters schaden, die niet over de middelen beschikken om zelf een huis te kopen en op zoek zijn naar een huurwoning.

Ook andere Nederlandse grootsteden zoals Utrecht, Tilburg en Den Haag zouden met het idee van zo’n zelfwoonplicht spelen om de stijgende vastgoedprijzen aan te pakken. In september organiseerden verschillende Nederlandse sociale organisaties het woonprotest, om er de stijgende woonprijzen en de lange wachtlijsten voor sociale woningen aan te klagen.

(NS)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.